onsdag 17 februari 2021

Och däremellan kommer fastan

Vår VD på jobbet är otroligt ortodox när det kommer till semlor, hade han fått bestämma så hade det närmast varit straffbart att sälja och äta semlor på andra dagar än fettisdagen. Som straff får han bjuda på semla varje fettisdag, vilket han också gör med den äran och igår var det dags. Vi har ju en ny kollega som är från Mexico och igår drog vi igång ett ambitiöst program där vi först förklarade hela bakgrunden till varför man äter semla på fettisdagen. Att Sverige en gång var ett katolskt och fattigt land, att ordet semla kommer från latinets simila som betyder vetemjöl och att vetemjöl en gång i tiden sågs som något otroligt exklusivt, och att man av den anledningen började äta semlor på fettisdagen för att riktigt lyxa till det inför askonsdagen som ju är/var den dag då fastan inleds och att den traditionen kvarstår även om Sverige inte längre vare sig är katolskt eller ens speciellt kristet. 

Sedan berättade den nya kollegan att i Mexiko har man en stor karneval med massor av pompa och ståt och god mat och sång och dans och allmänt fir i en hel vecka med motsvarande syfte, och vi bara "yeah, and in Sweden we eat semla on the fikarast on fettisdagen before we go back to work". Sedan trasslade vi in oss i en lång diskussion om hur Martin Luther präglat den svenska folksjälen. Tror inte att det imponerade så mycket på en fri mexikansk ande, men han sa i alla fall att han tyckte semlan var god.  Han vågade nog inte annat, haha.  

2 kommentarer:

  1. Visst är det kul att jobba med människor fran andra kulturer, man lär sig sa mycket. Ett exempel fran där jag bor är att vi bränner en stor snögubbe mitt i stan, huvudet är fyllt av explosiva ämnen och ju fortare det exploderar, desto bättre blir sommaren. Det sker en gang om aret och är var variant av valborg.

    Annika

    SvaraRadera