tisdag 5 december 2017

Till stallet istället, v 49, pt 1

For till stallet för att ta en dust med Bulldozern igår. Hade samma tur som förra måndagen, att vi bara var två stycken och att vi fick rida för självaste Ridskolechefen. Alltså, hon är SÅ bra på att förklara och liksom utgår från hur hästen är som individ när hon berättar hur man ska göra och när man bara fattat det så blir allting nästan löjligt enkelt.
Vi jobbade på med övergångar och renodling av hjälper och shit vad det gick bra. Galoppfattningar i båda varven funkade jättebra. I höger varv var det nästan bara att lätta en aning i innerhanden och lägga till lite ytterskänkel, i vänster varv (hennes stela) krävdes lite större arrangemang men det blev riktigt fina fattningar. Så himla nöjd! Lite sidvärtsrörelser hann vi också med och det gick riktigt skapligt för att vara vi.

Har allvarligt funderat på att byta grupp. På vår ridskola är ridgrupperna nivåindelade från 1 till 4 där 1 är nybörjare och 4 är...duktiga. Just nu går vi (vi i det här fallet är jag och min dotter) i en 2:a. När jag tog tag i ridningen igen efter 15 år i träda så låg jag förmodligen på nivå minus 1, men jag tycker nog att jag har skakat av mig den värsta ringrosten vid det här laget, och nu börjar nivå 2 kännas...lite futtig. Förr har jag/vi alltid tänkt att det spelar väl ingen roll på vilken nivå de vi rider tillsammans med är på, för vi kan ju ändå jobba på med att få våra hästar lösgjorda och jobba i rätt form och rida noggranna vägar och sånt där, även om de andra inte nu inte skulle råka vara på den nivån. Men nuförtiden är åtminstone jag starkt böjd att tänka om, för vissa i vår grupp är, för att tala klarspråk, såna satans trögrövar. Vi kan nästan aldrig göra den enklaste övning utan att det blir trafikstockning någonstans eftersom folk helt enkelt bara stannar upp och dumglor när de inte fattar vad man ska göra, istället för att kanske titta på någon annan och göra likadant eller åtminstone bara rida på framåt och hoppas att det ger sig. Gör vi en övning i ena varvet och sedan byter varv och blir tillsagda att göra likadant i det nya varvet finns det dom som beter sig som att det är en helt ny övning. Jag vill inte verka dryg, jag har verkligen full respekt för att det är jättestor skillnad på att ha börjat rida som vuxen kontra att ha ridit (om än lite till och från) sen man var barn. Men jag har börjat bli lite less på att relativt stora delar av MIN lektionstid ska gå åt till att förklara hur man gör när man vänder snett igenom, typ.  Plus att det ofta är så himla tjafsigt så fort vi ska göra något i stil med att kvällsfodra eller släppa ut i hagen eller byta hästar. Plus att varje gång ridläraren förklarat något så är det alltid någon som gapar VAAA, JAG FATTAR INGENTING och så ska allting tas en gång till. Orkar verkligen ej med sånt. Så egentligen är förmodligen inte nivån som det är fel på utan kemin i gruppen, för jag har ridit igen i en annan 2:a och där har alla skött sitt och allt har flutit på hur bra som helst.

Så eftersom man (tyvärr) inte kan ändra på andra människor så får man ju istället göra något åt saken själv, så har jag börjat sondera terrängen kring huruvida det fanns plats i någon annan grupp. En lite bättre då. Ska få besked i veckan. S-P-Ä-N-N-A-N-D-E.

PS. Man vill ju för allt i världen inte verka skrytig, så jag lindade verkligen in min fråga i en massa "det här känns lite dumt, men" och "alltså, det är verkligen inte som att jag tycker att jag är så himla bra" och "det är mest att jag känner att det går så mycket tid åt att förklara saker som jag upplever som rätt så elementära" och då sa Ridskolechefen så här: "Nej, utifrån det jag har sett idag och förra måndagen så ligger du ju inte på någon nivå 2" och då blev jag först lite mallig, och sedan kom jag på att hon kanske menade tvärtom, att jag snarare är på nivå 1 eller till och med lägre!  VILKEN DJÄVLA SKAM om det hade varit så och jag inte fattat det (men det var det tack och lov inte).  Aja. Vi får väl se vad det blir av det här nu då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar