fredag 25 augusti 2017

Nej, jag tänker fortsätta att sitta på mina höga hästar

Läste en extremt magsur ledare i lokaltidningen som hade rubriken Kliv ner från era höga hästar, ridsportsfeminister, som handlade om att ridsporten minsann inte alls skulle vara så himla jämställd som folk i allmänhet anser, med tanke på att det är en av de få sporter där män och kvinnor tävlar på exakt samma villkor, där det går att tävla och vara framgångsrik även om man är äldre, som är en stor gren även för handikappade funktionshindrade funktionsvariationer (eller vad det heter nuförtiden), vilket ju också är någonting man kan beakta om man ska snacka jämlikhet och inte bara jämställdhet. Ledarskribenten tycks anse att ridsporten inte är jämställd i huvudsak baserat på 1. Svenska hopplandslaget består av tre män och en kvinna. 2. Peder Fredriksson (man) fick Jerringpriset för ett OS-silver medan Sarah Sjöström (kvinna) inte fick Jerringpriset för sitt OS-guld. "Att premiera en man som tagit silver framför en kvinna som vunnit guld är talande för hästvärldens oförmåga att rättvist värdera prestationer", för att citera något ur denna sämpiga artikel. Nu tycker jag visst att man kan vara kritiskt granskande och fundera över varför det är så många tjejer som hobbyrider och så få av dom som inte går vidare till eliten, varför vi per automatik antas gilla att "pyssla i stallet" heller än att vinna guldmedaljer. Men det är liksom en annan grej.

Om vi börjar med Jerringpriset. Herregud vad tröttsamt det är med folk som ska missunna Peder det där Jerringpriset, och det var samma visa när Rolf-Göran vann det för några år sen. Hästen gör jobbet och ridning är ingen sport och allt det där. Så djävla dumt. Jerringpriset är ett pris som svenska folket röstar fram. Ridsport råkar vara en skitstor idrott och det är väl klart att det är många ryttare som röster på "sin" gren när det nu är någon därifrån som är nominerad. Fotboll är också en skitstor idrott. Var det någon som lipade när Zlatan fick Jerringpriset? Var det ens någon som tyckte att det i rimlighetens namn borde ha varit svenska herrlandslaget i fotboll som skulle nomineras och vinna priset, det är ju inte som att Zlatan själv som vinner matcherna? Kanske, har inte följt den debatten så himla noga så det är möjligt att jag är ute på hal is här. Men var det någon som, när Zlatan vann, ylade att det var för djävligt och att det bara berodde på att fotbollsfantasterna hade gaddat ihop sig och gjort en röstkupp? Eller golf-fantasterna, eller speedway-fantasterna, eller simfantasterna när det har varit golfare eller speedwayförare eller simmare som vunnit? Inte vad jag minns i alla fall. Men när den ENDA som lyckats rida felfritt i alla klasser i hela djävla OS (vilket i sig nog är en större prestation än själva silvermedaljen) vinner folkets pris för att FOLKET HAR RÖSTAT FRAM DENNA PRISTAGARE, då djävlar ska det gapas om att det är en massa löjliga småtjejer som ringer och tokröstar. Är så trött på denna diskussion och detta omyndigförklarande och förminskande av ridsportens utövare. Det är svintydliga regler vem som vinner Jerringpriset och Peder hade överlägset flest röster av alla nominerade. You do the math och försök inte få detta att det skulle handla om att premiera en man istället för en kvinna. Jag kan lova att om det hade varit till exempel Malin Baryard-Johnsson som utfört samma prestation så hade hon också vunnit Jerringpriset.

Och så fortsätter vi med EM-hopplaget. JA, det stämmer att det består av tre män och en kvinna. Det är 75 % män, 25 % kvinnor och just det ser ju inte så himla jämställt ut. MEN: ridsport består faktiskt inte bara av hoppning. Det svenska EM-laget i fälttävlan, som tog brons förra helgen, bestod av två män och två kvinnor (= 50/50). Det svenska EM-laget i dressyr, som tog brons nu i veckan, bestod av en man och tre kvinnor (= 25/75). Sammanlagt: Sex kvinnor och sex män. Kan det bli mer jämställt än så? VA?

Nä, men nu har jag inte tid att reta mig mer på detta för nu ska jag heja på Henke, Douglas, Malin och Peder. Det lär bli en nervpåfrestande tillställning. Kollade på dressyren innan, där tre av fyra i Sveriges ojämställda dressyrlag placerade sig på topp 15 i Grand Prix Special, vilket bjöd på GÅSHUD OCH TÅRAR. Såg dessutom en tysk häst som först stannade och sedan sparkade bakut i piaffen. Det var nog det mest dramatiska jag någonsin sett i högre dressyr. Lite skillnad mot förra helgens fälttävlan där hästar gick omkull och folk ramlade av till både höger och vänster. Ja, i terrängen då alltså.

Okej, vi ses på andra sidan. H-E-J-A S-V-E-R-I-G-E.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar