torsdag 18 augusti 2011

Bröd för lata djävlar

Jag tänkte dela med mig av ännu ett latmaskstips, ett brödrecept som alltid blir gott. Det tar visserligen lite tid att baka, men den egna arbetsinsatsen är faktiskt minimal. Ingen knådning, ingen kavling, bara blanda ihop, jäs, häll över, jäs lite till och så skjuts in i ugnen. Håll till godo, slöfockar:

2 latmasksbröd
1 paket jäst
1 liter kallt vatten
1 msk salt
1 dutt agavesirap (eller om man vill, ½ tsk strösocker)
2 dl havregryn
2 dl rågmjöl
2 l vetemjöl (jag brukar ta 50/50 dinkel/vetemjöl och här är det väl fritt fram att experimentera)

Latmaskens arbetsinsats: 

Jag brukar, för enkelhetens skull göra två halva satser i varsin skål. Anledningen till det är att degen, när den är färdigjäst, är både kladdig och seg och därför svår att dela upp i två lika stora delar. Sen får man väl värdera arbetsinsatsen att diska en extra degskål kontra att brottas med en stor och väljäst och liksom levande degklump, men det gör ni som ni själva vill.
Alltså:
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt salt och agavesirap/socker. Rör i havregryn, rågmjöl och vete/dinkelmjöl. Rör om tills det blir en ganska lös deg. Smörj två formar med margarin och pudra formarna med lite rågmjöl. Lägg en bakduk över degskålen/skålarna och gå och gör någonting annat i 2 timmar.
Efter 2 timmar hälls degen över i formarna. Sätt igång ugnen på 250ºC och ställ formarna uppe på spisen. Låt degen jäsa vidare i formarna under bakduk i 30 minuter. Sätt sedan in formarna långt ner i ugnen. Grädda i 10 minuter på 250ºC, sänk därefter värmen till 200ºC och låt stå inne ytterligare 20 minuter och sen är det klart.

Man hinner ligga på soffan och lösa bra många deckargåtor under tiden som de små jästsvamparna sliter i sitt anletes svett. Man hinner blogga också. Och sedan säger folk att de inte har tid att baka. Det är alltså lögn bara så ni vet det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar