torsdag 9 augusti 2007

- Ser du den stora båten, lilla Snöboll?...Ja, ombord på stora båten finns Tintin och Milou

Nu har Tintin blivit anmäld för rasism. Eller närapå åtminstone. Det är ju så dumt att man inte vet om man ska skratta eller gråta. 
Jag kan förvisso hålla med om att framställningen* av den kongolesiska befolkningen inte är sådär enormt smickrande i Tintin i Kongo. Men ändå, är det så himla svårt att bara ta det för vad det är? Ett seriealbum från 1930 som speglar en tidsanda när man inte begrep bättre än så? När kolonialmakternas män trampade omkring med sina stora imperialistiska djungelstövlar och gjorde andra länder till sina medan resten av världen såg på och accepterade, för...ja, varför då? För att man inte begrep bättre. Det är ju för all del en pinsam mörkertid i västerländsk historia,  men ska man inte ha klart för sig att det faktiskt var så? Man tyckte att vita var överlägsna svarta på den tiden, det kan man inte bortse från, och det är väl klart att det avspeglas även i samtida litteratur. Det ges knappast ut sådana seriealbum längre, eller hur? 
Och är det någon bok som ska kallas rasistisk så är det Borta med vinden där svarta så gott som undantagslöst framställs som enfaldiga, sluga, i bästa fall trofasta. Som husdjur ungefär. Ska man gå in med rödpennan och korrigera pinsamheter i den också (om det inte redan är gjort), eller kan man möjligen låta den vara vad den är, en produkt av sin samtid? Kan man få klart för sig att på den tiden hade man den här människosynen, men nu är det inte så längre eftersom vi förhoppningsvis har blivit mer upplysta? 

Jag vet inte om de generationer, inklusive min egen, som vuxit upp med ordet "neger" som en tämligen oladdad del av vokabulären skall anses vara mer rasistiska än dagens ungdom som fostras att rasismen sitter i ordet negerboll? Är inte det att sila mygg och svälja kameler så vet jag inte vad som är det.  
Lösningen på problemet rasism sitter inte i att man döper om ord och suddar ut tidsenliga dokument. Det är min fulla övertygelse att de som är rasister faktiskt hade blivit det ändå, oavsett om de läst Tintin i Kongo eller ej. Faktum är att jag betvivlar att de kan läsa överhuvudtaget, men det är en annan historia.

Men ändå. Sluta idiotförklara mig som läsare, jag kan tänka själv.

* Här måste jag dock lägga in en liten formell protest. På aftonbladet.se kan man läsa att I ett avsnitt utses Tintin till exempel till hövding över en hel by av den enkla anledningen att han är ”en god vit man”. Fast det är faktiskt inte riktigt så, han blir hövding för att han avslöjar att medicinmannen är en bluff som tänker hålla, citat, det dumma och okunniga folket i sin makt, slut citat.  Och då säger byborna att han, Tintin alltså, är en god man och frågar om han vill bli deras hövding. Så är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar