tisdag 12 januari 2021

Säg att du är min

Har läst Säg att du är min av Elisabeth Norebäck, och det tycker jag att du också kan göra. Den handlar om detta:

Om din ettåring försvann, skulle du känna igen hennes tjugo år senare?
Alla tror att hon är död.
Du vet att hon lever.
Någon gör allt för att dölja sanningen.

För många år sedan försvann Stellas dotter från stranden under en semesterresa. Efter ett intensivt sökande lades polisutredningen ned. Det antogs att flickan förts iväg av strömmarna och drunknat. Hon dödförklarades.

Tjugoett år senare har Stella gått vidare med sitt liv. Hon arbetar som psykoterapeut, är gift med Henrik och tillsammans har de en son, Milo.
När en ung kvinna kommer till hennes mottagning drabbas Stella av en svår panikattack. Hon är övertygad om att kvinnan är hennes döda dotter, Alice.

Mötet innebär början på en farlig resa genom det förflutna. Stella måste till varje pris ta reda på vad som egentligen hände med Alice. Hon blir besatt av sin nya patient, agerar alltmer desperat och påstår att någon vill döda henne.
Men då ingen tror på henne börjar Stella tvivla på sitt mentala tillstånd; är hon paranoid eller ska hon våga lita på sin instinkt?


Det här var sträckläsning från första sidan till sista. Spännande, välskriven och intressant även om 


( !!! SPOILER ALERT !!!) 


det kanske börjar kännas lite, lite uttjatat med Münchausen by proxy, hur vanligt är det egentligen? Det är en fascinerande (missförstå mig rätt) åkomma som jag förstår att man vill skriva om, men...ja, nu är det många. Jag hade också lite svårt att få ihop logistiken, det kändes som att alla körde kors och tvärs och hit och dit mellan Stockholm och Borlänge och Västervik och Norrköping och Gud vet vart på nästan ingen tid alls. Det kändes också lite, lite orimligt att Kerstin skulle kunna vara på alla ställen nästan samtidigt och att alla möjliga bara råkade vara just där just där och då. Men det gör inget, för det var på det hela taget en så njutbar läsupplevelse att det där känns som petitesser i sammanhanget. Den får fem terapisamtal av fem möjliga. Schas iväg till bibblan med er så fort den öppnar igen efter pandemirestriktionerna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar