onsdag 13 januari 2021

Ratcatching

Vi har en råttfälla under trappan till hönshuset. Inte en slagfälla utan en sån där bur som fångar bytet levande. Det ska också nämnas att trappan till hönshuset (som är en del av en trappa till ett monteringsfärdigt trädäck som min dotter och hennes f d man köpte till sitt f d  hus och där några bitar så att säga blev över och man kan väl säga som så att i den här familjen tar vi tillvara på de gratisresurser som uppenbarar sig) är som två trälådor som är staplade på varandra, lyfter man av översta trappsteget så har man ett utrymme som är perfekt för att ställa en råttfälla i. Jag bryr mig inte så mycket om möss (förutom när de äter upp mina sådder, då är det KRIG), men råttor tycker jag är att passera gränsen för vad som är okej att ha i sin närmaste omgivning, därav fällan. Vill dock inte ha slagfällor p g a att jag är övertygad om att det bara skulle vara en tidsfråga innan någon av hundarna kommer ylande med den om nosen eller tassen. Eller någon av hönsen. Eller någon av grannarnas katter. 

Tanken med levandefällor är väl att man ska släppa ut fångsten "någon annanstans" och det ska väl vara mer humant (konstigt ord i sammanhanget, animalt är kanske bättre?) än att en slagfälla ska slå ihjäl dom på fläcken, men det är faktiskt väldigt stressande för djur att bli fångade i levandefällor och det finns också ett regelverk kring hur detta ska skötas. En fångstfälla avsedd för råttor ska vittjas minst både morgon och kväll, och en som är avsedd för möss minst var femte timme, det har Naturvårdsverket bestämt. Fast jag har svårt att se hur efterlevnaden av denna regel skulle gå till? Nu tycker jag verkligen inte att man har rätt att vara djurplågare bara för att man bekämpar skadedjur (skulle till exempel aldrig drömma om att lägga levande mördarsniglar i salt som vissa tydligen gör, även skadedjur förtjänar en snabb och smärtfri död), men jag måste erkänna att när det kommer till fångst av möss och råttor är jag en syndare av rang. Vi har fångstfällor för möss vid vaktelburarna men inte fan är jag där var femte timme och glor, so sue me. Vaktelburarna står i en liten inhägnad och dit har inte hundarna tillträde eftersom de ser vaktlarna som potentiella snacks. Däremot kan jag säga att området runt hönshuset och hönsgården är nogsamt bevakad, hundarna markerar direkt om det finns något av intresse.   

Det gjorde de igår, och då satt det minsann en råtta i fällan under trappan och glodde. Det är ju annars rätt svårt att få råttor att gå i fällor för de är så smarta, råttorna alltså. Vi har bara lyckats med det en gång innan, och vi misstänker att det var samma råtta som råkade bli instängd i komposten någon gång i höstas. Vi har ju hushållskomposter som ska vara skadedjurssäkra, jag har haft varmkompost i en herrans massa år av mitt liv och aldrig haft problem med vare sig möss eller råttor i eller omkring dom, men plötsligt upptäckte vi att "något" hade grävt omkring bland avfallet. Vi misstänkte då att "någon" hade gnagt hål på bottenplattan och tagit sig in, men att tömma en kompost gör man inte lättvindigt så vi avvaktade ett bra tag men efter många om och men så lyfte vi av ovandelen, grävde ur innehållet och ut slank till slut en något medtagen råtta som hundarna misslyckades med att fånga för den smet ut genom spjälorna i staketet och vi var inte snabba nog med att få upp grinden. 

Det var inte hål någonstans, så teorin är att locket inte har legat på ordentligt så den har kommit in uppifrån och sedan inte kunnat ta sig ut. Jag är sanningen att säga rätt slarvig med att sätta dit locket ordentligt. Eller VAR. Nu skruvar jag fast det minutiöst för det var lite skräckfilmsbetonat att öppna komposten och se hur nya gångar grävts och att ens äggskal och äppelskruttar blivit omkringflyttade av någon osynlig varelse (som eventuellt också skulle kunna komma farande upp från kompostens innandöme och flyga mig i strupen?). 
Råttan försvann som sagt till hundarnas stora besvikelse, men senare samma dag visade de ett enormt intresse för hönshustrappan och då satt det plötsligt en medtagen råtta i den fälla som stått gillrad där i månader utan att fånga något. Kan ju inte svära på att det var The Råtta (jag vet ju att ser man en så finns det åtskilligt fler), men vi intalade oss det och att den också var sjuk eller försvagad på något sätt och därför inte riktigt vid sina sinnens fulla bruk, eftersom det som sagt inte hör till vanligheterna att råttor går i fällor bara sådär. 

Men igår var det alltså dags igen och då blev det FEZT. Tyckte hundarna alltså. Eller i alla fall Tage och Remus. Hilding är mer en supporterklubb som står utanför händelsernas centrum och skäller utan att riktigt fatta vad som händer. Tage och Remus är däremot två välslipade mördarmaskiner och det tog väl cirka en halv sekund från det att buren öppnades tills råttan var en ex-råtta. Sedan hjälptes alla tre åt att slita den i stycken och sedan fick jag samla ihop resterna och slänga. MYZ. Not, men hellre det än att de ska äta upp den. Vet dock inte om färsk råtta är sådär jättegott, för i såna fall hade jag nog inte haft en chans. Finns väl inget som är så snabbt som en hund som sväljer något den verkligen vill ha (till exempel en matig klump med kattbajs)? 

I alla fall, en råtta mindre i världen, kampen går vidare.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar