onsdag 11 november 2020

Det röda (eller gula?) guldet

 För ett tag sedan fick jag lite feeling och beställde lökar till saffranskrokus. Har ju sett på Mandelmanns hur dom odlade sin egen saffran och tyckte det var så coolt. Inte för att jag är någon storförbrukare, men själva grejen tilltalar mig. Gillar att odla i allmänhet och i synnerhet sånt som är ätbart. Och gott såklart.  Hehe. 

I alla fall, beställde för evigheter sen och fick besked att leverans skulle ske vecka 45. Helt okej för man sätter ju ändå lök på hösten. Vecka 45 kom och jag var och hämtade ut min lilla låda (beställde såklart lite annat när jag ändå var i farten, lite vitlök och några tulpanlökar), förberedde en pallkrage för saffranskrokus ska enligt uppgift inte vara så härdig så jag tänkte att den kan man ju ha koll på och skydda lite extra med granris och grejer. Många tror att om man bor i Skåne så är man per automatik i odlingszon 1, men här i skuggan av  Linderödsåsen är det faktiskt zon 3. Det är trist men inte mycket att göra åt. Jag saknar inte det minsta att bo "i stan", men två saker var bra: jordmånen (fet och bördig lerjord, allt man odlade tog sig och blev gigantiskt till skillnad från denna magra ynkliga sandjorden som vi har här där knappt ens ogräset växer) och odlingszonen (zon 1 öppnar upp för så många fler möjligheter än zon 3). 

Hur som helst, jag hade beställt två påsar saffranskrokus, det var väl typ 10 lökar per påse. Petade ner den första påsen i halva pallkragen, HITTADE SEDAN INTE påse nummer två, trodde jag först men efter att ha lyft ut påsarna med tulpanlök och vitlök så kunde jag bistert konstatera att påsen inte fanns i lådan. Kuken! tänkte jag surt (moget), för jag hade för inte så längesen läst någonstans att saffranskrokus numera var helt o-m-ö-j-l-i-g-t att få tag på (om man inte beställt typ i somras som jag gjort) och hugade spekulanter fick vackert vänta till hösten 2021. En session med Google senare kunde jag konstatera att det stämde. ALLA svenska odlingsfirmor hade totalslut på saffranskrokus och så är det med det. Googlade vidare och hittade en firma i Holland från vilken jag nu testat att beställa. Inklusive frakt blev det ändå åtskilligt billigare så något lurt är det säkert? Har inte fått leveransen än fastän det är ett tag sen, så räknar kallt med att ha blivit blåst. 

Aja. Mailade även företaget som supit bort min ena påse och påpekade detta (fast i lite mer formella ordalag) och de bad om ursäkt och skickade en ny påse per omgående. Så helt slut kan de ju inte ha varit? Finns kanske något hemligt reservlager någonstans, eller så har jag blivit lurad (igen) och det är bara helt vanliga krokuslökar jag har fått. Den som lever får väl se och eventuellt också skörda saffran i framtiden (med betoning på eventuellt).   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar