måndag 5 oktober 2020

Till stallet istället, v 40 2020, pt 2+3

 Var ju i valet och kvalet om jag skulle rida i fredags och därmed riskera att det gick dåligt och komma till lördagens dressyrträning med dålig feeling. Känslan förstärktes ytterligare av att jag ju glömde mina ridkläder hemma. Tog mig dock samman och åkte hem och bytte om och åkte tillbaks till stallet igen. Förlåt miljön, men jag ville rida. 

Och det gick bra! Blev först lite småstressad för vi skulle rida utomhus, vi hade alla räknat med inomhus pga att det blåste minst halv storm. Men nä, vi skulle vara i paddocken, "men ni kommer inte att märka att det blåser", sa Karin. Och det var faktiskt sant! Vi gnodde på så in i vassen att det inte var tid att tänka på vare sig väder eller vind. Köttbullen gick så stadigt och fint i form och det kändes så SABLA bra. Inte i galoppen, men i skritt och trav. Galoppen - tja, där har vi att jobba med. Hon vill inte fatta galopp för hjälperna och när man väl får henne i galopp så orkar hon inte hålla igång och om jag kräver för mycket så sparkar hon bakut istället. Men skritten och traven - gud vad bra det går. I BÅDA VARVEN. Alltså, det fanns ju en tid när det inte ens gick att rida henne på en volt för hon var så svag och obalanserad att hon liksom bara trillade inåt hela tiden. Så det har ändå skett framsteg, det får man väl säga. 

Var ändå rätt nervös för lördagens träning, men det var ju bara att säga som det var och ta det därifrån. Och det gick faktiskt superbra. Första galoppfattningen blev det tvärstopp och bakutspark, men det var bara att jaga igång henne och rida med extremt lätt hand och inte hålla på och joxa en massa. Hon ska hitta sin egen balans och hon ska bjuda framåt, det är så vi ska jobba nu. Så jag fick flänga varv efter varv runt fyrkanten utan att knappt hålla i tyglarna, vilket kändes som rätt så risky business för Köttbullen är inte blyg för att köra ner huvudet och hon är stark, så risken är att man blir dragen ur sadeln. Men det gick rätt bra. Några bakutsparkar blev det, men jag satt kvar och drev henne framåt istället. Och i skritten och traven var hon helt drömmig. Jag minns ju när jag började rida henne i trav i våras, det var så otroligt obekvämt att sitta ner på henne. Men nu börjar hon bära sig lite och då är det en helt annan femma. Stadig och fin i formen var hon också i princip hela tiden. Sen att hon inte kan skänkelvika en hel diagonal, det kan jag ta med ro för det är ju för att hon inte fattar hur hon ska göra. Men det kommer nog. 

Var så nöjd, så nöjd efter träningen. OCH TRÖTT, för ingenting kommer ju gratis. Vi red i 45 minuter + (15x2 minuters fram- och avskrittning) och det var effektiva 45 minuter med knappt en enda skrittpaus. Köttbullen var helt genomsvettig efteråt, och då är hon ändå nyklippt, och jag var som en död sill. 

Idag är det teori och det känns ju synd när man är i ett bra stim, men det är som det är. Idag ska vi ha teoriprov för ryttarmärke V. Vi försökte ju snacka bort det, men det gick inte. Så nu har jag suttit och pluggat på hästens delar från ganasch och kindkedjegrop till hasled och höftbensknöl som en annan 10-åring. Hehe. Vi får väl se hur det går. Vi ska även titta på oss själva från förra måndagen då vi blev filmade. Ser inte jättemycket fram mot det om jag ska vara ärlig, men det är väl bara att genomlida.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar