måndag 1 juni 2020

Nyårsfesten

Har läst Nyårsfesten av Lucy Foley, den handlar om det här:

Alla är inbjudna. Alla är misstänkta. Det är slutet av december och det nya året ska snart ringas in. I en lyxig jaktstuga i de skotska högländerna samlas nio vänner som känt varandra sedan universitetstiden. De ska dricka champagne, äta god mat och njuta av varandras sällskap. Det ska bli det bästa nyåret någonsin. Men just som ett snöoväder rasar in över Skottland hittas en i sällskapet mördad. Och samtidigt ryktas det att en seriemördare går lös i vildmarken. Har han slagit till igen? Eller finns den skyldiga inom stugans trygga väggar? 

Om den här boken stod det också: Nyårsfesten av Lucy Foley är en ruggigt atmosfärisk deckare som toppat listorna i England. En modern pusseldeckare för alla som älskar julböcker men gärna också vill ha ett rejält mysterium att bita i. Lucy Foley visar att det traditionella mordmysteriet fortfarande kan funka briljant.

Jag gillade den här boken. Det var ett klassiskt upplägg som börjar med att man hittar ett lik och så hoppar man tillbaks en tid i händelseförloppet och bygger upp intrigen genom att hoppa mellan dåtid och nutid. Tempot var högt och mördaren - eller för den delen offret - avslöjades inte förrän precis i slutet. Det var lite väl många karaktärer att hålla reda på och jag störde mig lite på hur osympatiska en del var - vem vill frivilligt umgås med ett as liksom? Det var också lite irriterande att alla karaktärers berättelser var i jagform, medan när det var Dougs berättelse var det "han". Men i övrigt välskrivet. Den här boken får fyra säckpipor av fem möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar