söndag 17 maj 2020

Ut ur skuggorna

Har läst Ut ur skuggorna av G.R. Halliday, en bok som beskrevs som "en thrillerdebut full av oväntade vändningar och villospår". Den handlar om det här:

Sextonårige Robert Wright kommer hem sent en kväll och efter att ha bytt några korta ord med sin pappa går han upp på sitt rum och lägger sig. Dagen därpå hittas han död på en ödslig åker i det skotska höglandet, med en rad djupa jack över ryggen och överkroppen egendomligt framåtlutad – som i bön. 

Kriminalkommissarie Monica Kennedy är tidigt på plats och redan när hon ser den sargade kroppen grips hon av en kuslig föraning om att hon här har att göra med en mördare som inte skördat sitt sista offer. Hon anar det värsta, men det finns samtidigt inget som kunnat förbereda henne på den vecka som väntar. 

Parallellt med att Monica och hennes kollegor gör nya chockerande upptäckter försöker socialarbetaren Michael Bach desperat spåra upp en försvunnen klient. Den sjuttonårige Nichol Morgan har inte setts till på sju dagar och allt han lämnat efter sig är ett kryptiskt SMS. Och när Michael själv dras in i utredningen av mordet på Robert Wright blir han mer och mer övertygad om att Nichol gått samma öde till mötes. 

Jag tyckte att den här berättelsen började rätt lovande, men sen sjönk den rätt kvickt ner till på sin höjd rätt medioker stereotyp polisdeckare av vilka det går tretton på dussinet. Irriterade mig på att det hintades om huvudpersonens bakgrund och sen gick man inte vidare med det. Tyckte berättelsen var rörig och med alldeles för många karaktärer och sidospår och mam fick inget grepp om mördarens motiv. NJA, säger jag. Den får två små glas single malt av fem möjliga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar