måndag 18 maj 2020

Mellan djävulen och havet

Har läst (ja, det blev en riktig läshelg p g a att jag hamnade i tidsnöd på två 14-dagarslån som inte gick att låna om) Mellan djävulen och havet av Maria Adolfsson, och det tycker jag att ni också kan göra. Fast först måste ni läsa Felsteg och därefter Stormvarning för annars blir det nog inte lika kul eftersom det här är tredje delen i vad jag hoppas kommer att bli en riktig långkörare. Den här Doggerland-serien har blivit något av en favorit hos mig. Gillar miljöbeskrivningarna, karaktärerna, intrigerna, ALLT. Även om Karen Eiken Hornby kanske är på gränsen till en polisdeckarstereotyp (lite för buffligt grinig, jobbar lite för mycket, knepigt med relationer, har ett känslomässigt bagage som hon ständigt förtränger, etc) så gillar jag henne för hon är smart och stark men ändå mänsklig och påverkas av det som händer. Gillar henne ännu mer efter den här boken som handlar om det här:

Världsartisten Luna befinner sig i hemlighet i Doggerland för att spela in sin första skiva efter tio års tystnad. Irriterande vacker och outhärdligt god trollbinder hon alla i sin närhet på festen som avslutar inspelningarna. Alla utom en sur kriminalinspektör som plötsligt känner sig gammal och trött.
Nästa morgon är Luna försvunnen.
Samtidigt faller ännu en kvinna offer för den våldsman som härjat huvudstaden.
Under några ovanligt varma vårveckor ställs kriminalinspektör Karen Eiken Hornby inför val som innebär skillnaden mellan liv och död både för hennes egen och för andras del. Val som tycks omöjliga.


Tycker den här boken nästan var den bästa av de tre som hittills kommit ut. Älskar det påhittade Doggerland och hur det bara tar plats och helt naturligt infogar sig på kartan med språk och kultur som om det fanns på riktigt. Spännande med två parallella fall som inte har med varandra att göra, spännande vändningar i fallet med Luna, kanske aningens lite för förutsägbart med fallet med våldsmannen och kanske hade man velat lära känna den förövaren lite mer och fått lite mer inblick i vad som försiggick i den hjärnan, men man kan väl tyvärr inte få allt. OCH VAD SKA HÄNDA MED KAREN OCH LEO? Hoppas det kommer en uppföljare asap. Ja, vad ska man säga annat än marsch iväg till bibblan? Den här boken får fem ostädade polisskrivbord av fem möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar