torsdag 19 mars 2020

Villanelle junior

Nu ska jag berätta om Villanelles son. Sent i höstas kläckte vi ju fram ett gäng vaktelkycklingar. Hälften kom från Batman och de gamla hönorna, och hälften från Villanelle och Snöboll innan den där djävla råttan bet huvudet av Snöboll och Villanelle blev ensam tupp i sin grupp. Villanelle och Snöboll var dock strävsamt fruktsamma ända in i det sista och Snöbolls sex återstående ägg resulterade i sex levande kycklingar varav en dog p g a att den drullade iväg och fastnade utanför värmetaket, men resten överlevde. Batman och de gamla hönorna Gråmask, Snövit och Svartprick levererade fem kycklingar, men där dog två av okänd anledning efter ett par dagar. När Villanelle mirakulöst överlevde råttbesöket  så fick han ju flytta ner till kaninburarna, som numera får bli kycklingstation för det blir nog inga nya kaniner, i alla fall inte som vi känner just nu. Sen följde ju världens längsta och mörkaste och solfattigaste höst och vinter, och det märktes framför allt på vaktlarna. Både Villanelle och Batman slutade gala, och kycklingarna var rent omöjliga att könsbestämma. Fastän jag var 100 % säker på att Villanelles son var en tupp p g a färgen så varken gol han eller skummade när man tryckte på kloaken.
Men nu är det vår och hormonerna har börjat svalla och Villanelles son har börjat gala. Och han gal inte lite heller utan startar redan vid halv fem på morgonen, då är det ju inte ens ljust. Nu är ju en vakteltupp inte på långa vägar lika ljudlig som en vanlig tupp, men vaktelburarna står nedanför vårt sovrum och Villanelle junior väcker mig exakt varje morgon. Värre saker kan man ju bli väckt av i och för sig.
Sen tror jag att han blir provocerad av att se sin fader (burarna står mitt emot varandra) för det är ett väldigt vankande av och an och han pickar mot gallret och håller på och stöddar sig i största allmänhet och hade de varit i samma bur hade det väl blivit ett slagsmål utan dess like. Antar att han, junior, har börjat sätta på sina syrror också för det vore ju rätt konstigt annars. Obs, menar inte att det skulle vara normalt med incest, men tror inte nyss könsmogna djur har såna spärrar. Om det ens är syrror, ingen av höstkycklingarna har lagt ett endaste ägg än så länge och med tanke på att vaktlar blir könsmogna vid sex veckors ålder så börjar det verkligen bli på tiden. Till och med de gamla hönorna har börjat vakna till liv och betala hyra, så nu får ungdomen se till att börja leverera. Är dock rätt säker på att det är hönor, för jag misstänker att det hade blivit en massa slagsmål mellan Villanelle junior och en konkurrent. Men de hade ju gärna fått börja bekänna färg i detta nu.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar