måndag 23 mars 2020

Döden och livet i helgen som gick

I lördags morse var jag nere och tittade till vaktlarna, allt var som det skulle. Åkte iväg och tränade med Tage, kom hem typ fyra timmar senare, gick en ny sväng och hittade då Eve, Villanelles ena höna, alldeles blodig och hopkurad i ett hörn av buren. Vafan? Nu har ju ingen av Villanelles tilltänkta fruar behagat bekänna färg när det kommer till kön, men ett slagsmål hade ju helt uppenbarligen ägt rum för Villanelle själv var blodig på bröstfjädrarna.
Tog ut Eve, kollade om hen var en tupp men nä, inget skum när jag tryckte på kloaken. Tog ut en av de andra tilltänkta fruarna och gjorde samma sak, det kom skum. SATAN. Skulle just ta den tredje "frun" och undersöka samma sak, men då gol han. Jaha. Tre tuppar och en höna, men varför är det hönan som har fått stryk? Fattade ingenting, fattade dock att här får det bli slakt. Av både Eve, för hon var rätt illa däran och hade djupa sår i huvudet, de båda nyblivna tupparna samt Villanelle Junior.
Det var snabbt avklarat, och när jag tog ur Eve så upptäckte jag att "hon" faktiskt också var en tupp. I alla fall hade han testiklar, och det är ju själva definitionen av hanligt kön (enligt mig dårå och jag tror inte transsexualitet står överst på vaktlars agenda men rätta mig gärna om jag har fel). Så det var ju i alla fall förklaringen till slagsmålet. Antar att Eve(rt) stod på gränsen till sin könsmognad, kanske var det därför han åkt på däng? Ingen vet. Nu ligger det i alla fall fyra vakteltuppar i frysen och Villenelle gal som en vettvilling. Antar att han känner sig ensam och frustrerad över att det går ett gäng tjejer i buren mittemot som han inte får sätta på (det är hans egna döttrar, men det lägger han nog ingen värdering i), för det är ett djävla liv just nu. Aja, det går väl över. Ska fixa till nätet i voljären så får han flytta upp dit och gå och glo på Batman och sina morsor istället.

Det blev i alla fall kläck av Smålandshöna i helgen! Med betoning på singular, för som jag misstänkte var det bara ett ägg som var befruktat, men även med betoning på höna, för det blev det faktiskt. Smålandshönsen är ju könsvisande vid kläck. Sedan måste jag faktiskt bara älska internet i allmänhet och Facebookgrupper i synnerhet. Det är ju synd om en ensam kyckling, men det tog mig inte många minuter att hitta någon i relativ närhet som hade relativt nykläckta kycklingar till salu. Dessutom  av en annan könsvisande ras (Fifty-Five Flowery) så vi fick två tuppkycklingar gratis. Är ju bara ute efter att Astrid - som vi döpte vår Smålandshöna till - ska ha lite sällskap medan hon växer upp.

Väldigt nykläckt

Så vi iväg och hem till någon gammal tant nere på Österlen som mötte oss med en hosta som inte var att leka med i dessa tider. Men efter ett andetag i detta hem kunde man nog konstatera att det snarare var 60 John Silver utan filter per dag i 60 år än Covid-19 som var orsaken till rosslandet och flämtandet. Hennes gubbe satt i en soffa och tillverkade helt obekymrat en laddning nya stinkpinnar i en sån där maskin som man stoppar tobak i och sedan liksom skjuter in tobaken i en pappershylsa. Inpyrt var bara förnamnet som beskrev atmosfären i det hemmet, men djuren (åtminstone de vi såg) såg välskötta och välmående ut. Och det var ju praktiskt att slippa betala och så fick vi göra en liten utflykt också. Vi har någon slags intresse av att åka runt lite planlöst på landsbygden och glo på folks hus, men det blir sällan av. Men nu när bensinen kostar 12 kronor litern kanske man kan unna sig detta lite oftare?

Astrid, 1 dygn gammal.
Så nu har vi alltså tre kycklingar, två namnlösa FFF-tuppar och så Astrid. Jamen tänk om detta hade varit förr i tiden? Då hade man fått sätta in en himla radannons i någon tidning och ringa och hålla på och stackars Astrid hade fått vara ensam i dagar eller veckor. Nu fick hon flytta direkt från kläckaren ner under värmetaket i akvariet ihop med sina nya brorsor och vet inte om något annat i detta livet. Allt var verkligen inte bättre förr.

Har beställt nya avelsägg, den här gången av Plymouth Rock, de kommer förhoppningsvis i veckan. Därefter får det väl bli dags att börja driva fram nya fruar till den stackars ensamma Villanelle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar