tisdag 7 januari 2020

Dagvill

Alltså, den här veckan känns ju minst sagt konstig. I söndags åkte jag till min syrra, vi plus min svåger och vår mamma skulle gå på handboll, Sverige-Egypten i Kinnarps Arena. Gäller ju att lägga sig i startgroparna inför EM som börjar nu på fredag. Kommer alltså snart att tråka ut er med ett antal (beroende på hur det går) blogginlägg med rubriker i stil med "HURRA! Sverige-Tyskland 24-21" eller "ÅH NEJ! Sverige-Danmark 21-24". Den här matchen var ju "bara" en träningsmatch, men otroligt spännande ändå och vi hade svinbra platser. Så det var lyckat i alla avseenden (middag plus den här upplevelsen var mammas 75-årspresent).
Åkte sedan hem till min syrra och drack vin och åt ost. Kändes som lördag, men det var ju söndag. Susade sedan hem till Skåne igår morse och det kändes väldigt söndagsaktigt. Men då var det ju måndag. Fast röd dag, men det var ändå ridning. Jag fick ingen ordning på någonting. Och idag är det tisdag, men känns väl som måndag för många människor som börjar jobba idag. MEN JAG ÄR FORTFARANDE LEDIG. Så jag vet inte vad det känns som. Ska i alla fall iväg och hålla hundkurs ikväll, så det blir lite struktur i tillvaron.

Vad jag annars har gjort idag: haft sovmorgon, gått i skogen med hundarna och sedan haft fri lek i trädgården. Har påbörjat arbetet att råttsäkra Villanelles gamla voljär, den som råttan grävde sig in i och bet huvudet av Snöboll i höstas. Ska lägga in putsnät i hela botten, vilket kräver att jorden först grävs bort och sedan lägga tillbaks igen i omgångar. Så det är ju lite att pyssla med där. Har väl gjort cirka en tredjedel, men det är ju ingen brådska att få det klart. Villanelle och de fortfarande namnlösa kycklingarna bor ju i en av kaninburarna medan renovering pågår. I den andra kaninburen bor Batmans förhoppningsvis blivande fruar, men det är klent med könsidentifieringen måste jag säga. INGEN har börjat gala än, än mindre lägga några ägg. Vaktlar blir ju könsmogna svintidigt, när de är 6-7 veckor eller så och de här är snart 4 månader. Måste vara vintern och bristen på ljus eller något. Både Batman och Villanelle ligger lågt och varken gal eller parar sig vad jag har märkt.

Men nu har det ju vänt och ska börja bli ljusare, och Mette-Marit har börjat värpa. Henne kan man fan i mig lita på i alla avseenden. Förra året värpte hon hela vintern igenom, inte varje dag men kanske varannan eller var tredje. Nu i år så har alla hönsen ruggat och haft äggläggningspaus sedan i oktober någon gång, men vem var först ut med att börja betala hyran igen? Mette-Marit såklart, på självaste nyårsafton till och med. Tror Brienne också är på gång att börja värpa igen, men de andra fortsätter att vila sig i form. Australorp-kycklingarna är snart fem månader och borde komma igång med värpandet snart. Gunde Svan, den klena lilla kycklingen, är med 99 % säkerhet en tupp om ni frågar mig, men så länge han inte gal så får han vara kvar. De andra tre är hönor. En har jag döpt till Kim Wall, för hon är inte rädd av sig fastän speciellt Jeanette kan vara en riktig taskmört när det gäller att ta plats på sittpinnarna till exempel. Sen är det två australorpar till som ser exakt på pricken likadana ut. De har inte fått några namn än för de går verkligen inte att se vem som är vem.

Gunde Svan, snart 5 månader
Gunde Svan som dygnsgammal kyckling

 
De två anonyma

Gunde Svan i förgrunden, Kim Wall i bakgrunden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar