söndag 17 november 2019

Villanelle sörjd, saknad, "återuppstånden"

I fredags fick jag ett sms från min man där det stod Råttan har grävt sig in och tagit Villanelle. Alltså den där djävla råttan som tog Snöboll för cirka en månad sedan? (Vi vet ju inte säkert att det var en råtta, men gissar på det). Har ju haft en fälla i växthuset, gillrad med både Snickers och rökt korv, men det har inte lockat Råttan.

Fick börja med att upprätta en regel om att det fan inte är okej att lämna dödsbud via sms. Blev så himla deppig över lilla Villanelle, som först var ensam kyckling, sen var alla de tilltänkta fruarna tuppar utom en och sen blev hon dräpt av en djävla råtta och sen skulle han själv gå samma bittra öde till mötes. Buhu vad trist.
Men sen när jag körde hem från stallet på kvällen så funderade jag på uttrycket "tagit Villanelle". Skulle hela Villanelle vara puts väck och borta med vinden utan att lämna så mycket som en fjäder? Det kändes ju lite märkligt. Snöboll låg ju med huvudet avbitet, men kroppen var ju för stor för att dra genom gången som Råttan grävt. Sen funderade jag lite till, för Villanelle brukar tränga in sig på ett cirka fem centimeter brett mellanrum mellan sitt lilla hus och nätet som gränsar till Batman & Co:s voljär, och jag var inte hundra på att min man faktiskt kände till det eftersom han inte har hand om den dagliga tillsynen. Gick upp och kollade och där satt ju Villanelle livs levande och helt obrydd.

DOCK fick jag i det närmaste stora skälvan när jag såg att Råttan faktiskt grävt sig in fan vet hur djupt ifrån. Ni ser muren. Där grävde hen sig under och tog Snöboll, och där har vi lagt nät (på andra sidan) och täppt till tunneln med stenar och hoprullat putsnät. Nä, men då har väl hen gissningsvis utgått från uthuset (till vänster utanför bild), grävt sig under putsnätet och gjort en ny ingång säkert 30 centimeter framför muren. Måste ju vara rena rama bondturen gånger tusen att den inte fått tag i Villanelle? Å andra sidan är ju Villanelle döpt efter seriemördaren i Killing Eve och henne tar man ju inte död på i första taget om man säger.

Råttdjävel, nu är det fan KRIG!

Villanelle fick snabbt som ögat flytta ner till en av de tomma kaninburarna. Vaktlarna på tillväxt bor ju redan i en av dom, så på det viset var det ju "bra" att kaninerna dog, för den första vaktelburen står ju nu inne i hönsgården, fast just nu är den inte i bruk men det är inte heller en barnlek att flytta den. En himla logistik att ha smått är vad det är. Passade på att försöka sortera de som är på tillväxt, de är fan nio veckor nu, men ännu har ingen börjat gala eller lägga ägg eller på något annat sätt bekänna färg när det gäller sin könstillhörighet, bortsett från en viltfärgad som har en könsvisande färg och som jag har identifierat som tupp. Nu tog jag och tittade varenda en i röven och kunde inte se att någon annan var det, så då bestämde jag mig för att sortera som jag trodde så får jag väl sortera om sen om det visar sig att jag har fel. Sen skulle det bara redas ut vem som ska höra till vilken grupp, vilket jag hade stenkoll på men det blev ändå fel. Så här: Villanelle och Snöboll fick fyra vita och en viltfärgad kyckling (som överlevde), Batman och gänget fick två bruna och en vit (som överlevde). Ja, då ska ju de fyra vita (minus den viltfärgade som är tupp) gå med Batman och de bruna och den vita (a k a Eve) gå med Villanelle så blir det inte inavel. Men där tänkte jag ett varv för mycket och placerade de två bruna och Eve i den grupp som ska få flytta upp till Batman, och så fick Villanelle sina fyra vita döttrar. Det var ju inte så himla lyckat, men det var ju lätt att åtgärda.

Så nu har Villanelle fått en vit höna (som såklart heter Eve efter huvudpersonen i Killing Eve) och två bruna (namnlösa än så länge). Resten av hönorna, de fyra vita, ska få flytta upp till Batman och de gamla så småningom, men det är ingen panik, de kan fortsätta att bo i kaninburen ett tag. Först ska vi gräva upp och lägga nät i hela Villanelles gamla voljär så att INGEN DJÄVEL NÅGONSIN KOMMER ÖVER (eller rättare sagt under) BRON IGEN. Over & out.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar