fredag 29 november 2019

Igenridning

Idag ska jag rida igen ett missat ridpass, så det blir ingen drop in-ridning idag.19.30 har jag fått en plats i "herrgruppen". 19.30 en fredagskväll, det var som när jag började i återvändargruppen. Detta fantastiska genidrag som fick mig tillbaka i sadeln igen.

Men alltså det där med herrgrupp, jag vet inte jag. Vet att den här diskussionen fördes för en herrans massa år sedan också, senast jag var aktiv i styrelsen. Problem: ridsport räknas inte för att det är en "tjejsport". Lösningen: locka fler killar till sporten. Och då ska det liksom göras lite speciellt för dom, det ska vara "roligare ridning" med mer fart och fläkt och inte så mycket finlir (det var i alla fall så diskussionerna gick på min klubb). Det är problematiskt på så många plan att jag blir direkt trött av det.
Så här ser jag på det:
1. Att någonting har låg status för att det är en "tjejgrej": då löser man väl inte riktigt det genom att INTE göra det till en tjejgrej eller att späda ut andelen tjejer så att det inte är lika uttalat en tjejgrej längre. Missförstå mig inte, det är inte på något sätt fel att vilja sträva efter en mer jämlik fördelning, men det är SÅ fel att tro att man fixar lågstatus-pga-tjejgrej genom att försöka göra det till en högstatus-pga-killgrej. Lös grundproblemet lågstatus-pga-tjejgrej istället.
2. Tycker sedan inte riktigt att det är vägen att gå genom att skapa separata kill/herrgrupper där tjejer inte får tillträde. Jag köper absolut det där att vissa kan tycka att "finliret" inte är kul och att man vill ha mer fart och fläkt och tjo och tjim i ridningen, men varför skulle det vara en genusfråga? Finns väl tjejer som också skulle hoppa på det konceptet om det fanns?
3. Det såkallade finliret (dressyr/markarbete) har ju en funktion också, behöver man inte bry sig om det när man är kille då?
4. Ridsporten är så inkluderande i sig genom att alla kan utöva den oavsett kön, ålder, funktionsvariation osv, och att det är en av få sporter där män och kvinnor tävlar på lika villkor i samma klasser. Gör den då inte exkluderande, utan gå tillbaks till 1 och börja jobba med den biten istället. Tack för ordet.

På min ridskola införde man "herrklubben" för ett par år sedan, upplägget var att de skulle träffas ett antal söndagar under en termin och rida och därefter grilla och ta en öl. Låter ju jättetrevligt, men varför inte för alla som är intresserade av ett sånt koncept? Sedan var det flera som fick upp intresset för ridning och så bildades "herrgruppen". Jag tror säkert att de är jättetrevliga, men...tja. Jag är som sagt emot detta.

Plus: när jag red på 90-talet så gick jag ett tag i en grupp som kallades för "herrgruppen" för "det var så många killar i den". Det var 4 män och 8 kvinnor. YOU DO THE MATH.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar