söndag 8 september 2019

Eldpojken

Har läst Eldpojken av S K Tremayne. Har tidigare läst och gillat Istvillingar av samma författare. Den här boken handlar om detta:
Den perfekta mannen. Den perfekta styvsonen. Den perfekta lögnen?
När Rachel gifter sig med mörka, stiliga David är det som att allt faller på plats. Den delade lägenheten i Londons södra förorter ersätts med ett fantastiskt hus i Cornwall, och singellivet med en kärleksfull man och en tillgiven styvson.
Men gradvis förändras pojken Jamies beteende. Han kommer med otäcka profetior och säger sig vara förföljd av sin döda mors vålnad. Först tänker Rachel att han gör det för att straffa henne, men inser snart att han är mer traumatiserad än hon trott.
När hon tar upp det med David möter hon bara motstånd; han vill inte alls prata om Jamies utbrott. Inte heller får Rachel veta detaljerna kring Davids före detta frus plötsliga död mindre än två år tidigare.
Sommar blir till höst och när vintern närmar sig börjar Rachel frukta att det ligger något i Jamies hemska ord: "Du kommer att dö i jul."
 
Jag tycker den här boken var både spännande, välskriven och småläskig på sina ställen. Ska inte avslöja för mycket av handlingen, men den får fyra stora gruvor av fem möjliga.
 
 
Tillägg (och (((!!! SPOILER ALERT !!!))) ):
 
Nu när det har gått något dygn sedan jag avslutade boken så tycker jag kanske att slutet var lite väl präktigt. Hur många män gör detta: a. slår sina fruar, b. kommer på att "oj, jag har ju förvandlats till den far som jag alltid tagit avstånd från" och c. därför frivilligt avstår från att bo i ett jättestort GODS som har gått i släkten sen hedenhös och som man har arbetat 100 timmar i veckan i 20 år för att kunna behålla i släkten? och d. utan att gnälla uppenbarligen fortsätter att arbeta 100 timmar i veckan för att bekosta renoveringar så att fd frun ska förvandla det till något lukrativt? NJA, kände jag om det upplägget. Påverkar dock inte omdömet, det blir fortfarande fyra stora gruvor av fem möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar