tisdag 19 februari 2019

Gott och blandat

Vi är ju inte mycket för renoveringar, jag och min man. Tycker att så länge saker funkar så är det väl bra och det gör väl inget om tapeterna är fula för man ska ju ändå ha bokhyllor framför (UNDRAR VARFÖR SKÖNA HEM ALDRIG HÖR AV SIG?), typ. Ja, men det är i alla fall ett rätt så vilsamt förhållningssätt. Och framför allt billigt. Och hållbart, om man nu ska vara lite präktig och påpeka att det inte finns några extra jordklot i reserv att ta till när vi har förbrukat alla resurser på planeten Tellus. När man påpekar det håller alla med, men sen måste ju DOM ändå få unna sig att resa utomlands ett par gånger per år, äta ål på julbordet och renovera vardagsrummet och i samma veva köpa ny soffa fastän det inte är något annat fel på den gamla mer än att den inte matchar de nya tapeterna/gardinerna/whatever. Tycker det är så himla skrattretande.

Jaha, men i alla fall. Vårt hus är byggt 1950 och köket renoverades senast 1996 och kändes fortfarande nygjort när vi flyttade in 2009. Diskmaskinen gav upp omkring 2015 och fick bytas ut, men annars ser det ut som förut även om skåpsluckorna börjar bli lite skabbiga och alla spisens och ugnens lampor har gett upp (själva spisen och ugnen fungerar dock, det är bara lite svårt att se om den är igång eller ej). Men kökskranen har lämnat en del övrigt att önska. För något år sedan började fästet ge med sig. Min man löste det då "tillfälligt" med att steloperera kranen med isoleringstejp så att den inte gick att flytta. Kul att ha två diskhoar men bara kunna använda den ena. I min mans värld är "tillfälligt" ett ytterst abstrakt begrepp som kan sträcka sig ända in i evigheten och man vänjer sig ju och hittar sätt att jobba runt problemen. Värre var det när blandaren gav upp. Vet ej riktigt hur en engreppsblandare fungerar, men jag killgissar att det är någonting som stänger för varmvattnet när man vrider kranen mot kallt, som sedan öppnas mer och mer ju mer man vrider mot varmt. Nu hade detta någonting gett med sig, så hur man än vände och vred på kranen så kom det bara varmvatten. Nu ska man ju inte dricka varmvatten, vilket innebar att allt vatten för konsumtion fick hämtas i badrummet. Kranen i badrummet är verkligen inte gjord för att hålla något annat än möjligtvis ett tandborstglas under, så det blev många vändor bara för att fylla upp hundarnas vattenskål (vilket kanske var överkurs med tanke på att de gladeligen dricker ur äckliga dyvattenpölar, men men). Ja, det går ju att leva så också, det är nog till och med att betrakta som ett rätt rejält i-landsproblem, skulle jag kunna föreställa mig att man tänker om man bor i Centralafrikanska republiken (ett av världens fattigaste länder, reds anm) och har sådär en timmes promenad till brunnen. Då hade man nog inte direkt lipat över "bara varmvatten i köket" och kallvatten i en kran cirka fjorton raska steg bort.

Min man är ju både snickare och elektriker, men nu tog han klivet in i VVS-världen. Mitt bidrag var att hänga med till Byggmax och köpa en ny blandare. Kommer även att åka och lämna tillbaks slangkopplingar som Byggmax-killen sa skulle passa men som såklart inte gjorde det. Igår kom jag hem från stallet klockan 21.30 och var smutsig och varm, då var vattnet avstängt och jag kunde varken duscha eller dricka och min man var i ett kritiskt läge för den nya blandaren passade inte i det gamla hålet och han hade fått gå över till grannen för att låna något special-ta-hål-i-diskbänken-verktyg. Försökte tänka på dom som bor i Centralafrikanska republiken, men det var så djävla kallt (när svetten gjorde sin avkylande verkan) eftersom min man dessutom stängt av pannan med hänvisning till "trycket" (jag är dock inte säker på att trycket i pannan har med trycket i vattenledningarna att göra, men det var inte direkt läge att stå och dividera om det). Frös som en hund, men ville inte gå och lägga mig i rena lakan utan att ha duschat. Återigen, tänk på Centralafrikanska republiken.

Säga vad man vill om min man, men han hetsar inte upp sig när saker inte går som det är tänkt utan tar det hela lugnt och metodiskt. Väldigt lugnt, så det resulterade i att jag stod i duschen kl 23.30 och min klocka ringer strax efter 04.00. YAY PÅ DEN VA? Men nu har vi både kall- och varmvatten i köket. Och en kran som går att flytta dessutom. Har nästan glömt bort att man liksom kan flytta kranar i sidled. Djävlar vad jag ska okynnesdiska för hand nu. Bara för att det går. Aja, en eloge till min man i alla fall. Själv hade jag kanske i första hand ringt en rörmokare, men det är väl ingen sport kan man väl tänka.

7 kommentarer:

 1. Jag kollar rätt mycket pa tv nuförtiden och följer ocksa kockarna, även om jag inte fattar hur nagon kan prata sa passionerat om mat. Jag följer ocksa Farmen, där kan man snacka om att känna sig smart. Jösses, vilka nötter det finns och folk som tjafsar om ingenting. Jag kollar ocksa pa Hemma igen, en trevlig serie. Svtplay har mycket sevärt. Mandelmanns ser jag för alla djuren, även om jag tycker att serien är för sockersöt. Allt är sa himla bra hela tiden.

  Nu tycker jag det är dags för en lista pa tal om att leva klimatsmart. Kan du lista 50 sätt att spara energi pa? Värme, vatten, elektricitet, käk etc. Jag vill ocksa veta om du lever som du lär (det tror jag) och om inte, varför. Skulle vara fint med tips, eftersom jag försöker sa gott det gar. Har du lust och tid?

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. 50 sätt kanske jag inte ens kan, men jag börjar och ser hur långt jag kommer :)

   Radera
 2. Jag ser vad du har att komma med, kanske jag kan bidra med nagra punkter? Det här blir kul.

  SvaraRadera
 3. Är du också en sådan där konstig människa som har böcker i din bokhylla? Jag tror att det är frowned upon by inredningsentusiaster. Men vad vet jag? Jag har redan fattat att jag aldrig kommer att kvalificera mig för Lantliv eftersom jag vägrar ha angorakofta för 3000:- när jag klipper ner rosenbuskar. Inte heller har jag kjol när jag hämtar morötter och potatis i landet. Det är mer läge för en hazmat suit.
  Lantliv kan för övrigt vara den löjligaste tidning jag vet, men bilderna är ju fina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle man råka få syn på en bokhylla värd namnet (dvs: innehåller böcker och inte prydnadssaker) i en inredningstidning så krävs det ju minst att böckerna harmonierar i både färg och storlek...råkar man tycka att innehållet är viktigare än utseendet så tror jag man är dömd till evig inredningsmässig skärseld.

   Radera
 4. Hittade hit pga en post om Karlfeldt 2010. Kul att du fortfarande skriver.

  Ang. ugn finns kontrollampa som reservdel. Om elektrikern behöver en ny utmaning. Googla på rätt märke och kontrollera med serie nummer så kanske det löser sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Outgrundliga äro Karlfeldts vägar :-)
   Det trixiga med ugnen är nog ändå...hur kommer man ÅT de där lamporna? Det är ju inte som lampan inne i ugnen utan de här sitter ju liksom integrerade i panelen på något sätt. Men det är kanske också sånt som ligger på elektrikern att fixa. Hehe.

   Radera