torsdag 13 december 2018

Kvinnan i fönstret

Har läst Kvinnan i fönstret av A. J. Finn och nu, mina vänner, är det bara för er att pallra er iväg till bibblan och göra detsamma för den här var nog en av de bättre böckerna på länge.

Handlingen är som följer:
Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?

Gillade nästan exakt allt med den här boken: bra språk (störde mig dock på att man använde ordet "lösenkod", det heter väl antingen lösenord ELLER kod? Men översättningar kan man väl i och för sig inte lasta författaren för), bra miljöskildringar (kan i och för sig lite ifrågasätta hur mycket alkohol och medicin det är fysiskt möjligt att tratta i sig utan att få permanenta leverskador), intressanta karaktärer och så STORYN! Som vred sig hit och dit som en mask på en krok och där åtminstone inte jag kunde förutsäga en enda vändning som den tog. Wow! Känner mig nästan andfådd av denna läsupplevelse. Den här boken får fem antidepressiva tabletter av fem möjliga.

2 kommentarer:

  1. Jag gillade den också. Mitt enda problem var att jag redan visste att det skulle vara "överraskande vändningar" i den. Och då kan jag ju inte låta bli att sitta och spekulera över vilka de skulle vara. Men jag tog verkligen inte alla. Fast takfönstret nailade jag. (Tror kanske att jag läser lite för många deckare.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade nog förträngt det där med "överraskande vändningar" (som det säkert stod om i recensionen som gissningsvis var min väg till denna bok) utan utgick från att det skulle vara "det gamla vanliga", dvs mannen som var mördaren, kvinnan i fönstret som nystade efter bevis osv. Så jag blev REJÄLT överraskad, men det är ju inte fel. Ibland är det inte så dumt med långa väntetider på bibblan...

      Radera