onsdag 6 juni 2018

Sveket

Har läst Sveket av Linwood Barclay efter att ha läst den här baksidestexten:
David Harwood är journalist och lever med sin nioårige son i Boston. Hans fru dog för ett par år sedan och när David förlorar jobbet ser han ingen annan utväg än att återvända till sitt föräldrahem i Promise Falls.
En dag åker han hem till sin kusin Marla och blir förvånad över att hon har ett litet barn hos sig. Ett barn som Marla säger att en ängel lämnat hos henne. När David samma dag får höra att en ung kvinna hittats mördad i sitt hem och att hennes lilla barn saknas får han onda aningar. Samtidigt börjar andra underliga saker hända på orten.
Låter spännande, eller hur? Fast det var det bara nätt och jämnt. För det första gillade jag inte huvudkaraktären David, tyckte han var outhärdligt präktig. Sedan var det alldeles för många lösa trådar som aldrig riktigt fick någon förklaring. Nu googlade jag visserligen fram att det här ska vara första delen i en trilogi, så jag ANTAR att man ska få allting förklarat i sista kapitlet i tredje boken, men gäsp...det är inte riktigt ett grepp som tilltalar mig. Eller, det är såklart helt okej att med antydningar och att man inte får allting serverat på ett fat, men det här att BARA hinta en massa och sedan ska man sväva i ovisshet to the bitter end, nej tack.  För det tredje så var det alldeles för många karaktärer att hålla ordning på, och eftersom man inte fick "lära känna" karaktärerna eller veta något om deras bakgrunder (eftersom det tydligen ska sparas till det rafflande slutet som ska förklara allt) så fick jag börja varje kapitel med att fundera över vem som var vem, var det Ducksworth som var polisen och Finley som var den före detta borgmästaren eller var det tvärtom, och vem fan var nu Marshall? Och då har jag ändå LÄTT för att komma ihåg namn. Så NJA. Tveksamt om jag kommer att ge del 2 och 3 någon chans, men den som lever får väl se. Den här boken får två ekonomiska kriser av fem möjliga.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar