torsdag 14 juni 2018

LÄSK

Jag fick en bloggutmaning som hette duga av Mirre. Den lyder som följer:

1. Vad är det läskigaste du vet?
2. Det läskigaste du varit med om?
3. Vilken är din läskigaste bok?
4. Läskigaste film?
5. Vem är den läskigaste personen i världen?
6. Vad är det läskigaste som du ätit?
7. Läsk eller vatten?

OJOJOJ, kände jag, men man är ju inte den som bangar för en utmaning så här kör vi:

1. Om vi pratar läskigt som i obehagligt så: Magsjuka, eller generellt allt som omfattar spyor, egna och andras. Brrrr. Och naglar. Hörde om en person vars man brukade klippa naglarna och sedan lägga de avklippta naglarna i prydliga högar lite varstans, till exempel på fönsterbrädan eller soffbordet. ALLTSÅ FÖR HELVETE. Det hade blivit, om inte skilsmässa så åtminstone en rejäl scen om detta hade utspelats i mitt hem. Annars är jag generellt inte jätterädd för saker som spindlar, åska, mörker och sånt där, men jag får lätt stora skälvan om jag börjar tänka på terrordåd och annat slumpmässigt meningslöst våld.

2. Det läskigaste jag har varit med om är nog en gång i min ungdoms "glada" dagar när jag och en kompis var på fest en kväll och en person av okänd anledning freakade ur och slet fram ett gevär och började vifta med det och förkunnade att han skulle skjuta alla idioter först och sedan sig själv. Inga skott avlossades, men det var inte precis som någon frän Die Hard-film utan bara väldigt obegripligt och obehagligt. Och så var det en gång när jag fick sladd på bilen och snurrade över i mötande körbana. Det var samma sak där, ingen blev skadad men fy farao vad jag var rädd.  

3. När jag var i 20-årsåldern så läste jag DET av Stephen King och jag har nog aldrig varit så rädd när jag läst en bok vare  sig förr eller senare. Vågade knappt borsta tänderna (pga Beverlys upplevelse med bräddavloppet och måttbandet). Kunde dessvärre inte sluta läsa eftersom jag var tvungen att veta hur det gick. Har läst boken igen flera gånger efter det och nja, så farlig är den väl egentligen inte, men jag minns fortfarande hur jag stod i hallen och borstade tänderna och sedan sprang på raska fötter in för att spotta och skölja för att inte vara tvungen att konfronteras med att det plötsligt skulle komma blod ur avloppet.

4. Alltså jag är ju rätt så lättskrämd när det kommer till klassiska skräckfilmersknep med plötsliga händelser och höga ljud, så det är svårt att välja någon sådär. Typ ALLA får mig att hoppa högt. Kommer dock att tänka på Falsk som vatten. Inte filmen som sådan, men scenen när Clara kommer hem och så är det någon som har målat orden VARFÖR ÄTER DU SÅ MYCKET APELSINER på hennes ytterdörr. Så himla obehagligt det där att någon vet exakt vad man gör bakom sina stängda dörrar.

5. Just nu känns det som att Trump, Kim och Putin är en trojka som kan skrämma skiten ur vem som helst.

6. Jag är nog rätt feg när det kommer till att äta läskiga/obehagliga saker och förstår liksom inte riktigt tjusningen med att vilja smaska i sig insekter eller orm eller aphjärna, så det har jag aldrig gjort (vad jag vet i alla fall, Gud vet vad som finns nedmalt i en reguljär batch Denniskorv och det har man väl ändå ätit en eller annan under årens lopp). Det är klart att om man stod i begrepp att svälta ihjäl så hade saken kommit i ett helt annat läge, men jag har aldrig ens varit i närheten av det. Det får väl bli någon inälvsmat, för det tycker jag per definition är ganska obehagligt. Älghjärta har jag ätit, till exempel.

7. Vatten. Kolsyrat, iskallt...mmm. Slår läsk alla dagar i veckan om ni frågar mig (läsk är dock helt oslagbart om man känner sig lite vissen och halvsjuk, har jag kommit på NU, när jag snart är 50).
 

1 kommentar:

  1. Ja, men jaa. "Varför äter du så mycket apelsiner" ger mig fortfarande rysningar på riktigt. Konstigt, för filmen är ju inte så läskig om man jämför med alla amerikanska skräckfilmer man sett. Men ändå. Den där meningen har stannat kvar i minnet alla dessa år.

    SvaraRadera