lördag 10 februari 2018

Tid är bara något som finns för att inte allting ska hända på en gång

I morse läste jag i DN om en som tänkte sig att det var rimligt att läsa 300 böcker per år. Eller nja, läste var kanske att ta i, snarare ögnade igenom lite snabbt eftersom hela grejen var så löjlig. 300 böcker per år, det är nästan en bok per dag. Funkar kanske om man lever i isoleringscell eller det är böcker i stil med "Max nalle" eller "Totte badar", men när det kommer till normala böcker och normala liv känns det ju väldigt ansträngt. Och vad ska vitsen vara med det? Vad ska vitsen överhuvudtaget vara med att allting ska gå så djävla fort hela tiden? Nu finns det appar som hjälper en att läsa snabbare, man kan lyssna på ljudböcker på dubbla hastigheten och så vidare. Jamen lugna ner er för helvete. Varför har ni så bråttom? Ingen på andra sidan kommer att förhöra er om händelseförloppet i "Räddaren i nöden" och ni kommer ändå inte att minnas det eftersom det försvunnit i bruset av 299 andra böcker per år.

Blir så djävla provocerad av sånt här. Och sen gnälls det över FOMO-stress. FOMO står (tydligen) för Fear Of Missing Out och med det menas att folk är så dödens ängsliga över att missa någonting som pågår att de måste hålla på att kolla var andra är och vad de gör och helst vilja göra allt de gör och lite till och det går ju inte och så mår de dåligt över det. HE-RRE-GUD säger jag om det. Sen måste man tydligen organisera allt detta enligt ett system som heter BULLET JOURNAL och det är så avancerat att man måste se tio tusen tutorials på Youtube för att ens fatta hur man ska göra, istället för att bara köpa en djävla plankalender och skriva in grejer man ska göra som ju har funkat i alla år för mig. Men det är ju inte så fränt och trendigt och Pinterestvänligt dårå.

Och sen gnäller folk över stress. Jag tycker folk som gnäller över stress kan se över sina liv och skala bort allt som inte tillför mervärde. Läsa 300 böcker i expressfart på ett år = inget mervärde. Hysteriskt kolla vad andra gör på sociala media var tionde minut = inget mervärde. Sitta och peta och pilla med pennor och block i olika färger = inget mervärde om det inte är för att man tycker det är kul att skriva saker med fina pennor i tomma block. Men att lägga ner jättejättemycket tid på BULLET JOURNALING för att skaffa sig överblick över det man gör och sedan bli stressad för att a. det tar så lång tid att göra BULLET JOURNALS enligt konstens alla regler, b. man sköter inte sina BULLET JOURNALS enligt konstens alla regler och c. ens BULLET JOURNALS-bilder får inga likes på Instagram = noll komma noll i mervärde.

Herregud, ta det lugnt. Ta en promenad (utan att slå igång Runkeeper för att mäta hur långt och snabbt du går). Läs en bok (och låt det ta den tid det tar). Plantera ett tomatfrö (eller nåt). Lägg inte ut något av detta på Facebook. Andas. Sen kommer allt att kännas mycket bättre.
 

2 kommentarer:

  1. Hehe. Jag läste någonstans en idé om utveckling av Big Brother-konceptet. Lås in ett gäng idioter i ett hus i 100 dagar, men filma dem inte. Jag uppskattar den tanken.

    SvaraRadera