fredag 2 februari 2018

Kille med koll

Igår när jag åkte hem från jobbet så pratades det MELLO på radion. Jag är ju fundamentalt ointresserad av detta fenomen, men slölyssnade ändå mig igenom en intervju med Benjamin Ingrosso och två norska deltagare där de berättade om sina förhoppningar inför lördagens omgång. Sedan frågade radioprataren om Benjamin Ingrosso kände igen låten som spelades och det gjorde han (som ändå är född i en musikerfamilj) inte medan jag (som knappt sett en enda omgång melodifestival sen Carola vann med Främling) pinsamt nog kunde identifiera den som World Wide Web med Nick Borgen efter bara några toner. "Det här är ett bidrag från året då du föddes, 1997", sa radioprataren entusiastiskt till Benjamin Ingrosso. "Jaha, jag trodde det var en äldre låt, från 70-talet eller så", svarade han lika entusiastiskt. Jag har ju glott mig igenom hela säsong 2 av Wahlgrens värld och noterat att det inte direkt verkar vara representanter från Mensa som samlas runt Pernillas köksbord på Lidingö (bland annat skulle de en gång räkna ut vad 80 % av någonting var och klarade inte av det. Är väl i sjuan eller nåt man lär sig räkna procent?).
Ja, men vem som helst med lite hum om verkligheten borde väl kunna räkna ut att en låt som handlar om hur härligt det är med "world wide web" ändå inte kan vara från 70-talet? Men det är klart, de där sena nittiotalisterna tror väl att världens beskaffenhet alltid har inkluderat Google, wifi och mobiltelefoner med mer kapacitet än vad månraketen Eagle hade under kontrollpanelerna. Det är de som ska ta över världen en dag. HERREGUD, säger jag om det.

PS: Mitt snart nioåriga barnbarn får lära sig om källkritik i skolan, så kanske finns det ändå hopp. Själv fick man lära sig att Gustav Vasa fick däng med en brödspade samt gömde sig i ett hölass när han var på flykt undan danskarna och FAN TA DEN SOM IFRÅGASATTE DETTA. Tiderna förändras.

1 kommentar:

  1. Själv fick jag lära mig att Sverige var först i världen med kvinnlig rösträtt, och det var först langt senare jag förstod att svenskarna inte ens var först i Norden. Jag önskar att jag hade sparat Oä-boken som bevis!

    Dessutom lärde vi oss att Sverige var neutralt i andra världskriget. Jo tjena!

    Annika

    SvaraRadera