torsdag 22 februari 2018

Åtta kvinnliga karaktärer du vill ha med i ditt girl-gang (ja, det är en snodd rubrik, jag skulle aldrig skriva så)

När man castade pojkband på 90-talet så gjordes det (tydligen, har noll koll på band från 90-talet i allmänhet och pojkband från 90-talets i synnerhet) utifrån olika egenskaper så att man skulle få en cool mix i gänget, läste jag i någon artikel på Facebook, denna ocean av värdelöst vetande.  
I samma artikel spann man i alla fall vidare på det temat och hade valt ut åtta kvinnliga litterära figurer som man skulle vilja ha med i sitt tjejgäng. Lite oklart varför det skulle vara just åtta, men det behöver ju inte jag ta ansvar för. Kan inte heller påstå att jag har något tjejgäng, men jag kan ju bygga upp ett baserat på den här listan. Hiss eller diss?
 
Åtta kvinnliga litterära karaktärer som någon tycker är ett måste i sitt coola tjejgäng:
 
1. Arya Stark från Game of Thrones av George R.R Martin
Här säger jag bestämt nej. Jag vet att det är många som tycker att Arya är en cool karaktär, men jag gillar henne verkligen inte. Först är hon bara en jobbig unge, sen blir hon ju direkt obehaglig (även om det har sina orsaker) så vad skulle hon tillföra? Ut med Arya.
2. Lisbeth Salander från Millennium-böckerna av Stieg Larsson
Ja, varför inte? Lisbeth är väl synnerligen kompetent, cool, handlingskraftig. Sen skulle jag kanske störa mig att hon kan vara så sjukt stark och vältränad när hon enbart verkar leva på skräpmat, men det får man väl hacka i sig som en av livets orättvisor.
3. Samantha Jones från Sex and the city
Är det ens en bok? Jag har hur som helst inte sett ett enda avsnitt av Sex and the city så här får jag säga pass. Har ingen aning om hur Samantha är eller vad hon skulle kunna tillföra. Sorry Samantha, men du får faktiskt FÖRTJÄNA DIN PLATS i det här gänget.
4. Jane Eyre från Jane Eyre av Charlotte Brontë (hurra, fick äntligen använda trema-tecknet på tangentbordet).
Jamen jadå. Inte världens festligaste kanske, men Jane är ändå en stark kvinna som kämpar på utifrån ganska taskiga förutsättningar. Snäll verkar hon vara också. Snällhet är en djupt underskattad egenskap. Jane är välkommen.
5. Ulrika i Västergöhl från Utvandrar-böckerna av Vilhelm Moberg.
Yes, yes, YES! Ulrika är bäst. Stark, självständig, lojal och rolig som fan. I love Ulrika.
6. Amy Elliot-Dunne från Gone Girl av Gillian Flynn.
Men NEJ? Någon som iscensätter sin egen kidnappning och gör att man blir misstänkt för mord hör verkligen inte hemma i mitt gäng. Stick.
7. Laura Ingalls från Lilla huset på prärien-böckerna av Laura Ingalls-Wilder.
Absolut. Laura är inte den som står handfallen när det skiter sig. Tänker dock att det är bäst att hon får växa upp först, för det hade ju varit lite jobbigt att ha med ett litet barn i sitt coola tjejgäng.
8. Katniss Everdeen från Hungerspelen-trilogin av Suzanne Collins.
Jamen SJÄLVKLART. Katniss är kompetent och iskall, men ändå lojal mot sina vänner och sin familj.
 
Fem stycken kvalade alltså in i mitt fiktiva tjejgäng. Kände dock att det var lite fattigt, så jag fyllde på med en egen lista.
 
 
Ytterligare åtta kvinnliga litterära karaktärer som, utan inbördes ordning, är välkomna i mitt tjejgäng:
 
1. Brienne av Tarth från Game of Thrones av George R.R Martin. Brienne har väl ALLT? Stark, självständig och lojal intill döden. Brienne, du är välkommen när som helst.  .
2. Saga Norén, länskrim Malmö (ja, nu är det ju ingen bok, men kan man ta med någon från Sex and the city i listan ovanför så kan väl jag ta med någon från Bron). Saga är fan i mig BÄST. Smart, ärlig, rakt på sak. Har man problem med det har man med största sannolikhet även problem med mig.
3. Scarlett O'Hara från Borta med vinden  av Margaret Mitchell. Man skulle kunna tro att Scarlett bara är en bortskämd lolla som bara går på bal och trånar efter Ashley Wilkes. Det är och gör hon absolut, men hon är också otroligt handlingskraftig och gör vad som krävs för att lösa problem.
4. Idgie Threadgoode från Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café av Fannie Flagg. Idgie är modig, skiter fullständigt i vad som passar sig och är dessutom en riktig vän.  
5. Ruth Galloway från Elly Griffiths deckare. Ruth är smart, rolig och självständig. Men även mycket mänsklig.
6. Emelie Nilsson från Stad-serien av Per Anders Fogelström. Älskar Emelie. Hon kämpar på i det tysta, gör det hon ska och har ALLTID en hjälpande hand till övers för dom som har det värre (och då har hon det inte precis fett själv).
7. Dolores Claiborne från Dolores Claiborne av Stephen King. Dolores har inte (heller) haft det så lätt, men hon reser sig och gör vad som behövs för att lösa problemet. Sånt gillar jag.
8. Ylva från Röde Orm av Frans G. Bengtsson. Ylva styr och ställer med list som främsta vapen och hon är inte den som drar sig för att säga ifrån när det är något hon inte gillar. Ylva, du är så välkommen till 2000-talet och mitt gäng.  


Återstår nu bara att fundera ut en gemensam nämnare som vi kan samlas kring. Tycker det drar rätt mycket mot självständighet och förmåga att lösa problem (ofta med okonventionella metoder) i det här gänget. Vi får väl samlas kring en bag in box och diskutera i smågrupper kring hur vi går vidare med det här.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar