torsdag 2 november 2017

På bibblan

I tisdags fick jag ett sms att jag hade böcker att hämta på biblioteket. Så himla retligt bara att vår bibbla här i byn bara har öppet tre dagar i veckan och tisdagen är inte en av dom. Men igår sladdade jag inom på väg hem från jobbet och hämtade mina reservationer (alltså ursäkta att jag tjatar, men HELVETE vad jag är nöjd med bibliotekets tjänster. Man kan sitta och reservera böcker med sin lilla telefon när och hur som helst och finns dom bara på NÅGOT av alla de bibliotek som samverkar i nordöstra Skåne så levereras de ögonaböj till ens närmaste. OCH DET KOSTAR INTE EN SPÄNN. Eller jo, det gör det ju såklart, men det är en sån grej (bland annat) som gör att det fan i mig är häftigt att betala skatt).
Vårt bibliotek är även ett skolbibliotek, och nu i samband med lovet var hela entrén tapetserad med information att det var LÄSLOV och den som ville kunde hämta något stämpelkort och om man läste 10 böcker (tror jag det var) under november månad så kunde man vinna någonting (mer än härliga stunder och läsupplevelser antar jag, läste inte jättenoga eftersom budskapet rätt så uppenbart inte var riktat till mig). När jag kom in på bibblan så var det förutom vanliga bibliotekarie-Jessica även en ny förmåga. Bibliotekarie-Jessica höll på att sätta tillbaks böcker så det var den nya som plockade fram mina böcker ur skåpet med reservationer. Jag sa lite skämtsamt att jag tyckte att alla kunde väl få ha läslov och inte bara de som gick i skolan. Bibliotekarie-Jessica tittade fram bakom en hylla och instämde. "Fast alla kanske inte ska ha just den här veckan?", föreslog hon och vi utvecklade raskt idén till att alla vuxna kunde få fem dagar per år (lite oklart vem man skulle få de här dagarna av, men såna trökdetaljer kan man ju bortse från när man är i en kreativ fas) som man kunde få plocka ut lite när man kände för att bara vara hemma och läsa böcker: ett flex-läslov för vuxna helt enkelt. Så himla bra idé, jag tror till och med vi nämnde att det skulle grundlagsskyddas. Då sa den andra bibliotekarien: Ja, och man kanske inte ens behöver läsa några böcker? Man kan kanske bara få vara hemma och slappa i en vecka?

Där dog den uppsluppna stämningen lite, kan jag väl säga. VAD VAR DET FÖR EN DJÄVLA BIBLIOTEKARIE, kan man ju verkligen fråga sig? Lite som att en läkare skulle säga att man inte behöver medicin och operationer för att bota sjukdomar eller att en skomakare skulle förespråka att man skulle gå barfota. Very skumt.

2 kommentarer:

  1. Hen var säkert inte bibliotekarie. ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte jag heller! Säkert någon som myglat sig in på falska premissar för att...för att...eh, ja, VARFÖR? När man uppenbarligen inte ens gillar böcker?

      Radera