onsdag 8 november 2017

Let there be light and let the light be off grid

Vi kommer ju - inledningsvis - inte att dra ut någon el i hönshuset. Ser liksom inte riktigt behovet, jag tillhör den kategori människor som inte tror på att man ska värma upp djurstallar i onödan eftersom fukt och mögel och diverse andra problem kommer som ett brev på posten om man a. värmer upp och b. stänger igen för att man c. själv känner sig lite frusen. Eftersom människor varken har päls eller fjädrar så känns det ju lite förmätet att tro att man ska kunna besluta om huruvida någon annan art fryser eller inte enbart baserat på sin egen känsla. Jag är ju uppvuxen på landet och alla våra djur utom grisarna gick ute jämt, året om. Och grisarna skulle mycket väl kunna ha gjort det, det var väl mest bara att ingen kommit på tanken att det skulle kunna vara så. Lantbruk kan ju vara lite konservativt i vissa avseenden om man säger så. Här i närheten av oss finns det i alla fall ett ställe där de föder upp "utegrisar" (som om det vore en egen art) som går ute året om, och det är nog de gladaste grisarna i hela nejden. Älskar att ha vägarna förbi där och se att grisarna går ute i stora hagar och bökar och vältrar sig i lera och sedan kommer galopperande i full fart för att kolla vad man är för en. Inte står de och darrar och fryser och svär bara för att det är några minus. Känns ju som att evolutionen har gjort ett rätt taskigt jobb om man låter djur överleva men bara på villkor att man har en värmelampa tillhands när temperaturen drar mot noll (okej, sen är jag mycket väl medveten om att evolution och domesticering inte alltid går hand i hand och att det finns raser där man medvetet avlat på utseende vilket gör att vissa elementära funktioner som till exempel att hålla sig varm och torr har fått stryka på foten, men det är en helt annan diskussion).

Men i alla fall. Vi bygger strömlöst till en börja med, så får vi se hur det blir sen.
Men en grej som ändå är bra med elektricitet är att man kan ha belysning under den mörka delen av året, och den mörka delen av året känns ju...övervägande (just nu). Så en liten lampa vore ju ändå inte så dumt, tänkte vi. Visst, det hade väl funkat att lysa sig fram med ficklampa/pannlampa, men det är ju ändå rätt så B när alternativet är att få ljus att flöda bara genom att trycka på en strömbrytare. Man lever ju ändå på 2000-talet.

Har nu slagit på stort och beställt ett litet kit med lampa och solcellspanel och grejer. Är "rätt så exalterad" för att uttrycka det milt (och bortser helt från det faktum att det ännu inte finns en gavel åt söder att fästa nämnda panel på. MEN DET KOMMER VÄL?). Stayed tuned för the spännande fortsättning.Lampa, batteri, solcellspanel, snart på ett hönshus nära mig.

3 kommentarer:

 1. Fast jag tycker det later lyxigt med solcellspanel för höns :). Ytterligare nagon liten förbättring och du kan hyra ut till airbnb...en exotisk upplevelse för stadsbor, dela säng med fem fjäderfän. Finns säkert nagot original som skulle nappa!

  Annika

  PS. En av mina gamla favoritböcker heter „Fem svarta höns“ av Nevil Shute, „A town like Alice“ pa engelska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fem svarta höns, även en av mina favoritböcker! Och tv-serien, såg du den? SUPERBRA! (som jag minns det, oklart om man skulle tycka likadant idag)

   Radera
 2. Visst har jag sett filmen (eller om det var en serie), men den har ju rätt manga ar pa nacken sa kanske inte lika spännande idag. Med det sagt, skulle jag gärna se om den.

  SvaraRadera