måndag 16 oktober 2017

Bygga hönshus - an epic movie, part 7

Ja, jag gick ju och fick ryggskott i lördags. Var därför tämligen immobil och kunde inte göra ett smack med något hönshus. "Jag kan måla fönster", sa jag lite kaxigt igår. Sen böjde jag mig ner i ultrarapid för att ta ut ett bröd ur ugnen, och så tänkte jag på hur mycket man böjer sig när man målar, och fegade ur.

Min man fixade med en hängränna. Tydligen så finns det standardmått på hängrännor som är någonting, och han tog någonting lite mindre eftersom han tänkte att det inte behövde vara så himla stort på ett litet hönshus. Det innebar att ingenting passade som det skulle och - surprise surprise - tog tusen år längre tid än beräknat.

Här är i alla fall EN hängränna på plats.
Obs, provisoriskt.

Några fasadbräder kom också på plats. Man
kan även se på motstående vägg, att det har
mätts och sågats ut plats för ett fönster. Eller
det kanske inte syns, men det finns någon form
av fyrkant där ett fönster ska passas in så
småningom. Samma sak har gjorts på
den här sidan, men det syns inte i den här
vinkeln.
Under huset ligger Boris och myser i vad som
han uppfattar som sin nya sköna liggplats.
Han kommer att bli så himla ledsen när
han inser att vi inte alls har byggt det här
huset till honom.  

Ja, det ser ju inte mycket ut för världen, men det blev i alla fall något gjort. Bättre än ett streck, som vi brukar säga, men det är ju helvete vilken tid det tar. Väntar fortfarande på att det ska hända något drastiskt, där man slår i ett par spikar och plötsligt ser man att WOW, DET ÄR JU ETT HÖNSHUS istället för en näve hopspikade reglar under ett (förvisso rätt proffsigt om jag får säga det själv) tak. Kanske kommer den känslan när fönstren är på plats? Eller hela fasaden?

Min man har dessutom kommit på att han/vi ska bygga en ny dörr istället för att ta en av de gamla som står i uthuset, som jag har skurat och plockat bort gammal sumpig masonit och tusen små spikar från. För det var fel mått på den här, tydligen. Så kan det gå. Detta lär ju ta ytterligare tid. Jag trodde på fullt allvar att det skulle kunna flytta in höns här under hösten. Nu börjar jag tvivla på att något blir klart på denna sidan nyår.


Ratad!
Har gått med i några hönsgrupper på Facebook, och där känns det som att alla har någon gammal lekstuga som de inreder på en eftermiddag, bygger hönsgård nästa dag och så är det inflyttningsklart till helgen. Sen blir man i och för sig lite mörkrädd när man ser samma människor ställa frågor i stil med "vad ska hönsen äta?", och annat helt basic som man kan läsa sig till ungefär var som helst. Vanligaste inläggen i de här grupperna är:

1. Folk som lägger upp (gärna lite suddiga) foton på halvvuxna höns med frågan "är detta en tupp eller höna"? Alla vill att det ska vara hönor och i 99 % av fallen är svaret tupp.

2. Folk som skriver "hjälp, mina höns har fått röda hönskvalster/löss/annan sjukdom, VAD SKA JAG GÖRA?". Sedan jag gick med i den här gruppen har jag blivit fullkomligt matad med information kring hur man ska behandla och förebygga, det finns minst tusen trådar och nålade inlägg om det, så att det har gått andra medlemmar förbi är för mig en gåta snudd på lika stor som vad som fanns före The Big Bang.

3. Folk som stolt lägger upp foton på sina hönshusinredningar. Den i särklass vanligaste kommentaren är då: "det ser jättefint ut, men jag skulle råda dig att byta ut sittpinnarna för de är i tunnaste laget". Det är ett evinnerligt fördömande kring sittpinnarnas tjocklek och okej, jag tycker också det är viktigt och jag förespråkar verkligen inte att hönsen ska sitta på några himla kvastskaft, tvärtom, men herregud vad folk håller på. Skulle aldrig våga lägga upp en bild med sittpinnar med mindre diameter än en djävla STOCK. Och då hade det väl inte heller varit bra av någon annan anledning. Annat som det klagas friskt på är att folk har för klent nät och inget tak på sin hönsgård.

4. Folk som lägger upp bilder på huvudlösa blodiga hönor och undrar "vem/vad är det som har dödat min höna"? SERIÖST. I andra grupper tycker jag det är lite kutym att man inte lägger upp bilder eller klipp på t ex djurmisshandel hur som helst, utan man skriver en brasklapp om att det finns "bild i kommentarerna" så att folk själva kan välja ifall de vill se eller inte. Men i hönsgrupperna serveras det dagligen och stundligen detaljerade närbilder på blodiga köttsår och halvätna kadaver. Tycker det är på gränsen till osmakligt, och då är jag verkligen inte speciellt känslig av mig. Och så undrar jag lite, spelar det verkligen någon roll om det var höken eller gladan eller räven eller mården som klippte hönan Agda? Det är ju inte som att det hade hjälpt att sätta upp en skylt med "tillträde förbjudet för minkar" och så är det problemet ur världen.

Facebook alltså. Ett fenomen som jag uppenbarligen älskar att hata. Hittade det här inlägget i gruppen "Husmors tips (sic!), gamla som nya" som bara var så klockren att jag snor den rakt av:

OBS OBS OBS OBS
Hur man byter glödlampa på en bil - facebookstyle:
1 byter glödlampan och postar på fb att den blivit utbytt....
14 som delar liknande erfarenheter av att byta glödlampor och ger förslag på hur glödlamporna skulle kunna bytas på annat sätt.
7 som varnar för farorna med att byta glödlampor.
10 som pekar på stavfel och grammatiska fel i tråden om hur man byter glödlampor.
5 som anmärker på språkpoliserna.
3 språkpoliser som hackar tillbaka på de som anmärkte på språkpoliserna.
6 som argumenterar om det heter "glöd lampa" eller "glödlampa" och ytterligare 6 som idiotförklarar de 6 första.
2 yrkesmän som arbetat i glödlampsindustrin och menar att den korrekta benämningen är "lampa".
15 besserwissers som hävdar med bestämdhet att de också arbetat med glödlampor och att "glödlampa" är det korrekta uttrycket.
1 som "lånar" tråden för att ställa en fråga om sevärdheter i Madrid
1 moderator som flyttar tråden
36 som debatterar vilken utbytesmetod som är bäst , var man köper de bästa glödlamporna, vilket glödlampsmärke som är bäst och vilket som är sämst.
7 som postar länkar till siter där man kan se olika typer av glödlampor.
2 som påpekar att det finns en sökfunktion på forumet och att man kan hitta svaret om man använder den, för ämnet har varit uppe förut
9 som skriver F eller . för att följa inlägget.
2 påpekar att det finns en följfunktion vid pilen.
4 som postar inlägg om att länkarna inte fungerade och själva postar rätt länkar.
3 som postar länkar från ovanstående länkar med relevant innehåll för de som behöver ytterligare länkar om glödlampor.
13 som citerar inlägg med hela innehållet inklusive alla föregående signaturers inlägg och skriver "Jag håller med...".
5 som PM:ar sina närmaste kompisar och ondgör sig över trådens utveckling.
1 " hämtar popcorn"
4 som skriver "Hade vi inte den här diskussionen uppe i en annan tråd nyss?".
2 som länkar till den föregående diskussionen om att byta glödlampor.
13 som skriver "Gör en Googlesökning på byte av glödlampor innan ni postar inlägg om hur man byter glödlampor!".
1 forummedlem som efter 6 månader hittar tråden på sidan 126, postar ett inlägg och börjar om allt igen....

4 kommentarer:

 1. Börjar du önska att ni lejt bort bygget :) ?

  Folk maste ha oceaner av tid när man följer och postar sa himla mycket (onödigt) pa nätet. Och trots det är utmattningssyndrom mer vanligt (fanns det ens förr?). Fattar inte varför folk inte kan sköta sina egna liv i stället för att kommentera alla andras.

  Säger hon som kommenterar pa din blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sannerligen inte konstigt att folk blir utbrända och gnäller om "LIVSPUSSLET" när de lägger 1000 timmar i veckan på sociala media. Ibland hänger jag lite på hästforumet Bukefalos. Förundras ALLTID över de extremt långa trådarna som ofta blir, där folk skriver ROMANER och debatterar hit och dit och länkar till vetenskapliga artiklar med diverse källor som ska stödja deras åsikter, har de inga liv? Hur hinner de? Jag hinner ju inte ens med att läsa allt.

   Radera
 2. Jag är inte forumkompatibel så jag håller mig undan från sådant. Men ibland hamnar jag ändå på sådana när jag googlar saker. Blir alltid förvånad över hur många som tar sig tid att svara trots att de inte har något som helst att bidra med. Exempel: någon är flygrädd och undrar hur hen ska fixa en flygresa. 32 personer skriver svar som i stort sett går ut på att de aldrig varit flygrädda. Men svara inte då!
  För övrigt följer jag hönshusbygget med stort intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag fattar inte heller hur folk tänker. Läste igår ett inlägg där en person undrade hur man kunde få katten att inte gå in i sovrummet eftersom det var så "trist att jämt ha stängd dörr" (ja, jag säger inget om inläggsskrivarens intelligensnivå ELLER JO, det gör jag, den måste vara obefintlig). I alla fall: HUNDRA personer svarar då ungefär samma sak, en katt är ingen hund, den går inte att dressera, stäng dörren så slipper du problemet. Men nu ville hen ju inte HA dörren stängd, kan de inte läsa? Sen är det HUNDRA personer som istället plitar ihop varsitt inlägg på temat "min katt är aldrig i sovrummet, men jag brukar i och för sig alltid ha dörren stängd", "min katt är aldrig i sovrummet, men den brukar ligga i barnens sängar". Jamen tack för inget liksom?

   Radera