tisdag 27 september 2016

Saker som stör

Något av det mest irriterande jag vet är när folk bygger hela sin argumentation på ett lamt Dom säger att...Alltså, sluta med det. För det första, vilka är "dom"? Och för det andra, varför vet dom alltid sånt som ingen annan kan uttala sig om?
Exempel: Dom säger att det ska bli den kallaste vintern på femtio år.  Och observera att det inte är meterologer från SMHI som har gjort en försiktig prognos för de närmaste dagarna, utan i det här fallet är "dom" kanske någon i fikarummet som har sett på "Landet runt" om någon krum gammal gubbe i Tjottahejti som har sett en skiftning i fiskfjällen, och det skulle då vara ett vetenskapligt belägg. Eller så är det någon som minns att gamla moster Agata alltid sa att om det är mycket rönnbär på träden så blir det en sträng vinter*.

Andra sjukt irriterande saker i samma härad är folk som tar en enstaka slumpartad händelse och anser att denna har samma status som vetenskapliga bevis.
Exempel: Nä, choklad är inte giftigt för hundar för min mosters hund Putte åt en gång upp en hel Aladdin-ask och han blev inte det minsta sjuk**...Jo, man kan visst få bältros av vattkoppor***, för när min farmor hade passat mina kusiners barn när de hade vattkoppor, då fick hon bältros av det.  

Tredje saken som kan få mig att se rött är när man utgår från sig själv eller sin egen snäva världsbild och generaliserar: Nä, men det där med att kvinnor tjänar mindre än män stämmer ju inte, för jag känner en tjej och hon tjänar  DUBBELT så mycket som sin man...Jag har minsann varit pappaledig, så det där med att kvinnor tar större ansvar för familjen är ju inte sant****...osv.

* Detta är alltså LÖGN. Det blir mycket rönnbär om det råder gynnsamma väderförhållanden och det i samband med det finns gott om pollinerande insekter i luften i samband med rönnens blomning. Har INGENTING med den kommande vintern att göra. Rönnen är ett träd, den har ingen egen djävla agenda där "omtanke om småfåglar" förekommer.

** Choklad innehåller teobromin, som är giftigt för hundar. Sedan kan teobrominhalten i choklad variera, ju högre kakaohalt desto högre teobrominhalt, och det är också skillnad om en S:t Bernhardshund tuggar i sig en halv chokladkaka eller om en chihuahua får i sig motsvarande mängd. MEN DET ÄR GIFTIGT. Sluta tro att det inte är det, idioter.

*** Man FÅR INTE bältros av vattkoppor. När man haft vattkoppor finns viruset latent i kroppen i resten av ens liv och det kan av olika anledningar, t ex stress eller nedsatt immunförsvar, återaktiveras och då får man bältros. Och DÅ kan man smitta någon som inte haft vattkoppor så att denna får VATTKOPPOR, eftersom det är samma virus. Men man kan inte ha vattkoppor och smitta någon som haft vattkoppor så att den får någon slags "vattkoppor 2.0, a k a bältros". OCH HÖR SEN.

**** Kommentarer överflödiga, HOPPAS JAG VERKLIGEN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar