onsdag 10 augusti 2016

Att strandpaxa är att dö en smula

Så här är det: jag har aldrig varit på solsemester. Jag har aldrig sett Medelhavet annat än på vykort, och de gånger jag har varit i kontakt med något annat än Östersjön eller Öresund går nästan att räkna på ena handens fingrar. Detta är absolut ingenting jag lider av eftersom jag varken gillar att sola, bada eller åka båt. Plus att jag får huvudvärk och blir helt färdig och orkar inte göra någonting alls så fort termometern visar över cirka 23 grader.

Ja, i alla fall. Igår när jag åkte hem så sa dom på radion att nu har det blivit förbjudet att STRANDPAXA i Italien. Att strandpaxa innebär tydligen att man ställer klockan och går upp jättejättetidigt på morgonen och paxar en plats på stranden genom att sätta ett parasoll och/eller lägga en handduk där. Sen går man och lägger sig igen för att sedan återvända utsövd några timmar senare och då vara garanterad en bra plats i solen. Detta är enligt Italien INTE OKEJ, så nu får italienska kustbevakningen åka omkring och beslagta "illegala parasoller" och sen får man lösa ut dom för 200 euro om man vill man ha dom tillbaks.

För en icketurist så är ju detta helt ofattbart underhållande. Jag skulle ju hellre skära upp pulsådrorna med ett cyklopöga än att ens tänka tanken på att närma mig på en strand där det var så knökat med folk att man låg som packade sillar, men efter att ha dryftat detta i fikarummet verkar det vara helt normalt vid Medelhavet. Att det är knökfullt och att huvudsyftet med resorna är att ligga som packade sillar och pressa. Ytterligare ett skäl att inte åka dit alltså. Flera rutinerade strandpaxare gav sig också tillkänna i fikarummet, ja det var nästan som att det var så man gjorde, lika naturligt som att andas. Man trodde ju annars att det bara var turistande tyskar som betedde sig som att de inte alls hade förlorat två världskrig, och att vi försynta svenskar snällt skulle vänta på vår tur precis som man gör vid busshållplatsen eller på posten hemma i novemberdimman. Men vid Medelhavet och med några all inclusivedrinkar cirkulerande i blodomloppet upphör tydligen fundamentala sociala regler att gälla.

Spännande. Men inte lockande. Jag håller mig nog på hemmaplan även i fortsättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar