tisdag 11 november 2008

Vinet ädla känslor föder

På tal om äpplen så har jag och min pojkvän tillverkat äppelvin i helgen. Eller ja, i nuläget är det ju inte så mycket mer än en sabla massa äppelmust utan några som helst skojiga bieffekter. Men tanken är att det ska bli både alkoholhaltigt och drickbart i sinom tid. Herren Jesus kunde ju förvandla vatten till vin, och då ska väl vi lyckas med äpplen och jäst och lite jävlaranamma. Kan man ju tycka.

Eftersom vi uppenbarligen inte står i förbindelse med några högre makter så har vi fått tillgripa hjälp i form av Vinboken av Harry Edelman. Där får man en hel del handfasta tips från en svunnen tid. Den som tillverkat äppelvin under Harry Edelmans ledning kan inte haft det lätt, för det skulle ansas och kokas och mosas och malas i köttkvarnar och silas och tappas om och hållas på i en evinnerlig tid innan det ens var aktuellt att tillsätta jäst. 

Jag utgår från att han hade en hel del tjänstefolk att förfoga över, för annars skulle han nog inte skriva så där. Det stod dessutom att hans äppelvin med fördel kunde drickas både innan och efter arbete, för det var liksom fyllt av både godhet och hela alfabetets vitaminer och verkade såväl stärkande som vederkvickande på alla sätt. Jag har svårt att föreställa mig att detta skulle rymmas i en modern alkoholpolicy, men man vet ju aldrig.  Med sådana förutsättningar ska det bli spännande att se vad det kan bli av vårt Chateau de fyrtiotvå*

To be continued, som det brukar heta.

* Som alla vet är ju 42 svaret på den yttersta frågan om livet, universum och allting.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar